Dagboek-app van Apple ziet waar je bent geweest: zo zet je dat uit

©Apple

Dagboek-app van Apple ziet waar je bent geweest: zo zet je dat uit
15 december 2023 om 17:20
Laatste update: 17 december 2023 om 09:09

Sinds de nieuwste update voor iOS 17 staat er een nieuwe app op je iPhone. Deze Dagboek-app heeft een paar belangrijke privacyinstellingen waar je het beste even naar kan kijken.

Met iOS 17.2 krijg je een dagboek met ingebouwde machine learning, die suggesties doet voor momenten en foto's om op te slaan. Daarvoor heeft de app informatie nodig, die je mogelijk helemaal niet wil delen.

Daarom heeft je iPhone ook een heel nieuw menu met instellingen gekregen, speciaal voor deze app. Het is verstandig om daar even een kijkje te nemen. 

Apparaten om je heen

Voor de Dagboek-app kan je iPhone namelijk zien welke andere apparaten er in de buurt zijn, om zo betere suggesties te doen voor toevoegingen in je dagboek. Deze informatie wordt niet met Apple gedeeld, maar enkel op je iPhone opgeslagen.

Vind je dat toch niet prettig, dan is deze functie uit te schakelen. Daarvoor ga je in de instellingen van je iPhone naar 'Privacy en beveiliging' en daar naar het nieuwe kopje 'Suggesties voor dagboek bijhouden'. Daar vind je twee belangrijke vinkjes.

Door het vinkje 'Voorkeur voor suggesties met anderen' uit te schakelen, geef je aan dat je niet wil dat de apparaten in je buurt worden gebruikt om suggesties te doen voor je Dagboek-app. Door het vinkje 'Detecteerbaar door anderen' uit te schakelen, geef je aan dat je niet wil dat de Dagboek-apps van anderen zien dat jij in de buurt bent geweest.

Instellingen Dagblad-app

Suggesties voor toevoegingen

Als je de Dagboek-app voor het eerst opstart, kun je toestemming geven voor automatische suggesties, maar je kunt er ook kiezen om enkel handmatige toevoegingen te doen. Heb je toch toestemming gegeven en vervolgens spijt gekregen, dan vind je in dezelfde sectie van de Instellingen-app van je iPhone mogelijkheden om dat aan te passen.

Daar staan losse vinkjes voor activiteiten, media, contacten, foto's en belangrijke locaties die je uit kunt schakelen, zodat Apple ze niet meeneemt voor de Dagboek-app.

Alle suggesties worden op het apparaat zelf gedaan en alle berichten die je opslaat in de Dagboek-app worden end-to-endversleuteld als ze worden gesynchroniseerd met iCloud.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.