©KPN

Recordjaar voor glasvezel: 'Einde van de uitrol komt al in zicht'

Recordjaar voor glasvezel: 'Einde van de uitrol komt al in zicht'

18 december 2023 om 23:43
Laatste update: 18 december 2023 om 23:49

De uitrol van glasvezel in Nederland ging dit jaar erg hard. Er werd een recordaantal van ruim 1,5 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel. In totaal telt Nederland nu ruim 7 miljoen glasvezelaansluitingen.

Glasvezel is nu voor 90 procent van de Nederlandse huishoudens beschikbaar. Dat maakte brancheorganisatie NLconnect bekend. Niet eerder ging de uitrol van glasvezel zo snel als in 2023, zegt de organisatie. In 2022 werd met meer dan 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen ook al een record verbroken. Dit jaar groeide bovendien het dataverbruik met 10 procent.

Komend jaar zal de uitrol van glasvezel minder snel gaan, verwacht NLconnect. "Het einde van de grote verglazingsoperatie komt in zicht. Volgend jaar worden de meeste resterende woningen en bedrijfspanden nog aangesloten, maar daarna zal de aanleg zich beperken tot nieuwbouw en dubbele aansluitingen", zegt NLconnect-directeur Mathieu Andriessen.

Internetabonnement

Het aantal huishoudens dat een internetabonnement heeft via glasvezel steeg volgens de ACM medio dit jaar tot ruim 2,6 miljoen. NLconnect verwacht dat dit aantal de komende jaren flink gaat toenemen. "Door afschakeling van koper, de opkomst van multi-Gigabit abonnementen en overstappende kabelabonnees komen er elk kwartaal een kleine 100.000 glasvezelabonnees bij. We verwachten de komende jaren daarom veel na-aansluitingen", aldus Andriessen.

KPN is veruit de grootste speler op de markt van glasvezelinternet, gevolgd door Delta Fiber. Partijen als KPN en Delta nemen ook regelmatig kleinere glasvezelnetwerken over, zodat ze in die gebieden niet zelf glasvezel hoeven aan te leggen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.