©Unsplash

Ein-de-lijk sneller 5G-internet vanaf augustus

Ein-de-lijk sneller 5G-internet vanaf augustus

21-12-2023 17:40 Laatste update: 19:47

Mobiel internet zou met 5G zou duizelingwekkend snel worden. In Nederland is dat tot nu toe nog niet zo, omdat de benodigde frequentie al die tijd bezet is geweest. Vanaf augustus komen de betere 5G-frequenties alsnog beschikbaar.

Het meeste 5G-internet in Nederland gaat nu over de 700MHz-band. Dat biedt goede dekking, maar niet de hoogste snelheid. Op de 3,5GHz-band voor die hoge snelheid, zat tot nu toe nog onder meer een satellietsysteem voor de scheepvaart. Eigenlijk had die band al per begin deze maand beschikbaar moeten zijn, maar dat liep vertraging op. De veiling is nu verplaatst naar aanstaande zomer, schrijft demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.

De frequenties kunnen na de veiling per 1 augustus 2024 in gebruik worden genomen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk ook gebeuren, omdat de grote providers hun zendmasten al gereed hebben gemaakt. Dat kan fors sneller worden: nu haal je in de praktijk vaak een maximum van rond de 500 Mbps, ook al zijn er door optimalisaties van de providers onder bepaalde omstandigheden hogere snelheden te halen. Die snelheid wordt straks verdubbeld, waardoor snelheden van boven de 1 Gbps gangbaar worden.

Veiling in stukjes

Niet alleen de grote providers kunnen straks meedoen aan de veiling, ook kleinere bedrijven kunnen zich inschrijven. Die aanvragen kunnen binnenkort worden ingediend en worden daarna beoordeeld. Na goedkeuring van de deelnemers zal de veiling van start gaan, schrijft minister Adriaansens. "Het model dat gebruikt wordt voor deze veiling bestaat uit twee fasen, waarbij in de primaire fase de beschikbare hoeveelheid spectrum verdeeld wordt, en in de toewijzingsfase de plek in de spectrumband bepaald wordt."

Er wordt in twee delen geveild. Eerst gaat het om drie vergunningen voor blokken van 60MHz elk. Daarna worden nog eens twaalf kleinere vergunningen beschikbaar gesteld. Die zou dan bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor een kleiner, niet landelijk dekkend netwerk. Het havenbedrijf ECT heeft bijvoorbeeld al zo'n lokaal 5G-netwerk om in de Rotterdamse haven autonome voertuigen over aan te sturen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.