©DigitalCameraWorld

Apple stort zich op 6G: nog sneller mobiel internet op je iPhone

Apple stort zich op 6G: nog sneller mobiel internet op je iPhone

3 december 2023 om 21:30

Apple zou intern steeds meer werk maken van de ontwikkeling van 6G, de volgende generatie mobiel internet. 6G moet vijftig keer sneller dan het huidige 5G worden.

Apple werkt al jaren aan een eigen 5G-modemchip voor de iPhone, maar die heeft grote vertraging opgelopen. Het bedrijf blijft de komende jaren voor de iPhone-modems afhankelijk van leverancier Qualcomm. Maar Apple neemt intussen ook al steeds meer medewerkers aan om 6G-technologie te ontwikkelen, meldt Bloomberg. Een voorbeeld daarvan is een recente vacature bij Apple voor een 'Cellular Platform Architect'. Die persoon gaat zich bezighouden met 'het ontwerp en de modellering van een 6G-referentiearchitectuur'.

De eerste tekenen van Apple's interesse in 6G waren er in 2021 al, maar de nieuwe manager moet nu gaan samenwerken met onderzoeks- en ontwikkelingsteams aan het 'voorstellen, plannen en implementeren van simulaties en experimenten' voor 6G-technologie.

Heel snel

Met 6G worden nog snellere mobiele verbindingen dan met 5G mogelijk. Verwacht wordt uiteindelijk een snelheid van zo’n duizend gigabit per seconde (oftewel 1 terabit per seconde). In de toekomst zal 6G mogelijk terahertz-radiogolven gebruiken. 

Voorbeelden van toepassingen van 6G zijn realistische augmented en virtual reality en realtime communicatie met hologrammen. Tal van andere grote techbedrijven doen ook onderzoek naar 6G-technologie, waaronder Samsung en Google. Onlangs kreeg het omstreden Chinese techbedrijf Huawei van de EU miljoenen aan subsidie voor een project over 6G-netwerken.

5G-modem

Apple ontwikkelt nog altijd zijn eigen 5G-modem, omdat het voor dit cruciale iPhone-onderdeel niet langer afhankelijk van chipmaker Qualcomm wil zijn. Het modemproject verloopt echter stroef. Het ontwikkelen van zo’n modemchip is ook lastig, doordat modems wereldwijd moeten worden getest.

Uiteindelijk kan een eigen modemchip Apple vooral financiële voordelen opleveren, maar een grote prestatieverbetering wordt er volgens Bloomberg niet verwacht.

Wanneer komt 6G er? 

Apple heeft nog jaren de tijd voor de ontwikkeling van 6G-technieken, want de eerste internationale 6G-standaard wordt op zijn vroegst pas in 2030 verwacht. Hoeveel sneller die eerste versie wordt vergeleken met 5G is nog niet duidelijk.

Lees meer nieuws over Apple.