© Google

Deze handige functie over de batterij in je telefoon komt eindelijk naar Android

Deze handige functie over de batterij in je telefoon komt eindelijk naar Android

21 december om 20:05

De volgende Android-versie, Android 15, gaat aangeven hoe goed de batterij in je smartphone nog is en of hij aan vervanging toe is. Dat is belangrijk, want fabrikanten geven steeds langer software-updates, waardoor je steeds langer met je telefoon kunt doen. Maar de batterij is vaak het eerste onderdeel dat minder begint te presteren als je je Android-toestel al jaren hebt.

De iPhone laat je al jaren de batterijconditie zien. Op Android moest je hiervoor apps zoals AccuBattery downloaden en die meerdere dagen op de achtergrond laten werken om een inschatting te krijgen van hoe je batterij eraan toe was. Het Android-systeem kan nu ook al informatie over je batterij verzamelen, maar deelt dat nog niet met jou als gebruiker. Nu komt daar verandering in, omdat in de nieuwe Google Pixel Feature Drop meer batterijinformatie te zien is.

Nieuwe functies

In de nieuwe software is onder andere te zien wanneer de batterij geproduceerd is en hoeveel laadcycli (hoe vaak hij is opgeladen) de batterij heeft. Momenteel kan je verder nog niets zien, maar Android Authority schrijft dat er waarschijnlijk veel functies aan komen.

Zo zou je moeten kunnen zien welk percentage van je batterij nog bruikbaar is vergeleken met toen hij nieuw was. Ook kan je in de toekomst het serienummer van de batterij bekijken en of de batterij vervangen is sinds de smartphone is geproduceerd.


Apple heeft al langer een optie om je batterijconditie te bekijken © Apple

Het is wel te hopen dat fabrikanten deze informatie niet net als Apple gaan gebruiken om het repareren van je smartphone te ontmoedigen. De enige fabrikant waarvan we zeker weten dat die dat niet zal doen is het Nederlandse Fairphone: hun batterij kan je in een paar minuten zelf vervangen als hij minder lang meegaat.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.