©Technische Universiteit Moskou

Deze Russische elektrische auto is geen Tesla-killer maar 'de lelijkste auto ooit'

Deze Russische elektrische auto is geen Tesla-killer maar 'de lelijkste auto ooit'

21-12-2023 23:26

Rusland komt met een eigen elektrische auto: de Amber. Het prototype is zo lelijk dat de hele wereld de spot drijft met het autootje. Begrijpelijk, want dit ontwerp doet gewoon pijn aan je ogen.

De Amber is de eerste elektrische auto van Russische makelij. Het prototype van de kleine elektrische stadsauto is ontwikkeld door de Technische Universiteit van Moskou. Dat gebeurde in opdracht van de Russische autofabrikant Avtotor en het Russische ministerie van Industrie en Handel. Je vraagt je af of de opdracht luidde: maak de lelijkste auto aller tijden. Want als dat zo was, dan is de missie glansrijk geslaagd. 

Memes over het Russische 'monster'

De Amber valt natuurlijk direct op door zijn afwijkende ontwerp. De meningen op sociale media en autosites zijn eensgezind: foeilelijk. Sommigen noemden de EV sarcastisch de 'Russische Tesla-killer', meerdere media verklaarden Amber tot de 'lelijkste auto aller tijden', en een Oekraïense nieuwssite omschreef de wagen als 'een monster'. Vervolgens gingen er tal van memes rond over het vreemde autootje.

Volgens autokenners deugt er weinig aan het ontwerp van de Amber. Zo zet The Drive er veel vraagtekens bij: "Waarom is hij zo bizar hoog, met een vloer die boven de wielen begint en een enorme stap tussen de deur en de grond? De voorruit en zijspiegels zien eruit alsof ze uit een andere auto zijn geplukt, terwijl de achterkant eruit ziet als een gesloten bestelwagen. En de twee ronde koplampen stralen een sfeer uit van: 'Dood me nu maar'." 

In 2025 in productie

De Amber beschikt over een 5 pk elektromotor en heeft 80 km/u als maximumsnelheid. De actieradius is 100 kilometer. Met die specs is het dus eerder een concurrent voor elektrische microcars, zoals de Microlino en de nieuwe Fiat Topolino. Over Fiat gesproken: het Russische gedrocht wordt op sociale media ook veel vergeleken met een andere lelijkerd, de Fiat Multipla.

Het is nog een prototype en het wachten is op de definitieve versie, die in 2025 in massaproductie moet gaan. De Amber gaat geproduceerd worden in een Avtotor-fabriek in Kaliningrad, waar voorheen BMW's, Kia's en Hyundai's geassembleerd werden.  

Lees meer nieuws over elektrische auto’s.