©Fntastic

Servers van in opspraak geraakte game The Day Before al na 45 dagen offline

Servers van in opspraak geraakte game The Day Before al na 45 dagen offline

23-12-2023 21:25

De survivalgame The Day Before is geen lang leven beschoren. Het spel wordt straks na 45 dagen offline gehaald. Ontwikkelaar Fntastic ondersteunt de game vanaf dan niet langer, nadat het eerder al bekend werd dat de studio zijn deuren sluit. 

De makers van het spel schrijven dat de investeerder, MyTona, heeft besloten dat het zonder een ontwikkelteam niet mogelijk is om de servers online te houden en het spel verder te ontwikkelen, waardoor het offline halen van die servers wat de investeerder betreft de enige optie is. 

The Day Before

Op 22 januari is het over en uit met The Day Before, een game die een lange ontwikkeltijd kende waarin veel beloftes werden gedaan die niet werden waargemaakt. Het begon al met een releasedatum van het tweede kwartaal 2021, terwijl het spel uiteindelijk anderhalf jaar later pas zou verschijnen.

Het is een flitsgame gebleken die maar 45 dagen lang bestond. Opmerkelijk, want dit spel stond ooit op de een-na-hoogste positie van de Steam ‘meest gewilde games’-lijst. Echter werd de ontwikkeling van het survivalspel een paar dagen nadat de early access-variant verscheen al stilgelegd. Dat kwam onder andere doordat het spel een fikse lading kritiek kreeg: het spel zou functies missen die waren beloofd, maar ook waren er aantijgingen van oplichting. 

Open-wereld survivalspel

Fntastic heeft ooit prachtige beelden getoond en beloofde een open-wereld survivalspel dat mensen massaal online konden spelen, maar dat was uiteindelijk maar een shooter geworden. Het was kaal, er waren nagenoeg geen overlevingsspelelementen en de game zat vol technische fouten. Het was een grote teleurstelling en dat reflecteerden de reacties op Steam: die waren zeer negatief..

Al gauw kondigde de studio aan te stoppen. Uiteindelijk zegt de studio dat het spel een financiële strop was: er waren simpelweg geen financiële middelen om het spel te blijven ontwikkelen. Vijf jaar lang waren ze ermee bezig, maar de koek was op, omdat de studio het werk had onderschat. Helaas hebben gamers dat ook gemerkt.

Na 45 dagen offline

Nu is het dus helemaal voorbij voor The Day Before. Even waren gamers bang dat ze hun geld nooit terug zouden zien: Fntastic sloot immers zijn deuren en zou alle inkomsten gebruiken om schulden bij uitgever MyTona en aan partners te vereffenen. Maar nu is duidelijk gemaakt dat mensen die de game via Steam hebben gekocht hun geld automatisch terugkrijgen. Het spel is ook niet meer te koop. Gamers die het hebben gekocht, kunnen het nog tot 22 januari spelen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.