©TED

Tesla verkocht minder auto's door gedrag Musk: 'Maar de impact wordt opgeblazen'

Tesla verkocht minder auto's door gedrag Musk: 'Maar de impact wordt opgeblazen'

27 december 2023 om 21:25
Laatste update: 27 december 2023 om 22:29

Elon Musk bleef in 2023 een uiterst controversieel persoon, maar de negatieve impact van de uitspraken van de miljardair op de verkoop van elektrische auto's van Tesla is dit jaar volgens een onderzoek juist afgenomen.

Over de gevolgen van het gedrag van Musk op het merk Tesla wordt vooral sinds zijn overname van Twitter in het najaar van 2022 volop gespeculeerd. Eerdere onderzoeken wezen erop dat sommige mogelijke klanten besluiten om geen Tesla te kopen, omdat ze het niet eens zijn met bepaalde uitspraken van Musk. Maar deze negatieve impact van Musk op de Tesla-verkoop lijkt de laatste maanden kleiner te zijn geworden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Heatmap onder Amerikaanse consumenten. 

In februari zei 36 procent van de ondervraagden dat ze door het gedrag van Musk minder snel geneigd waren tot de aankoop van een Tesla. In november zei nog maar 27 procent niet voor Tesla te kiezen vanwege Musk. 

Musk geliefd bij Republikeinen

Zoals valt te verwachten zijn er grote verschillen tussen mensen met bepaalde politieke voorkeuren. Van linkse kiezers zei in november 39 procent door Elon Musk minder geneigd te zijn een Tesla te overwegen. Maar zelfs dat was een verbetering ten opzichte van februari, toen 44 procent dit zei. Van de Republikeinen overweegt 'slechts' 17 procent vanwege Musk minder snel een Tesla.

Ook zei 35 procent van de Amerikaanse mannen dat Musk er juist voor heeft gezorgd dat ze nog eerder een Tesla overwegen. Datzelfde zei slechts 15 procent van de vrouwen. 

Gedrag topman 'niet belangrijk'

Bijna de helft van de Amerikanen vindt de rol van de CEO van Tesla niet belangrijk bij de keuze voor een automerk. In het onderzoek zegt 46 procent dat het gedrag van de topman 'geen impact' heeft op de beslissing om wel of geen auto van Tesla te kopen. Fansite Teslarati reageert dat dit onderzoek bewijst dat 'de zorgen over de vermeende nadelige gevolgen van de uitspraken van Musk voor het merk Tesla buiten proporties zijn opgeblazen'.

Lees meer nieuws over elektrische auto's