© Unsplash

Kerstkilootjes kwijtraken? Slik deze nieuwe pil en je denkt eerder dat je vol zit

Kerstkilootjes kwijtraken? Slik deze nieuwe pil en je denkt eerder dat je vol zit

27-12-2023 22:22

Wetenschappers bij de Amerikaanse universiteit MIT hebben een ingenieuze oplossing gevonden voor de groeiende obesitas-epidemie. Zij hebben een kleine vibrerende capsule ontwikkeld die ervoor kan zorgen dat je minder snel zin krijgt om te eten.

De capsule bootst eigenlijk hetzelfde proces na dat zich voordoet nadat je hebt gegeten. Wanneer je een volle maag hebt, ontvangen de hersenen een signaal dat het tijd is om je vork neer te leggen. Wanneer de capsule in de maag trilt, worden dezelfde receptoren geactiveerd, waardoor je het gevoel krijgt dat je buik vol zit.

De pil is ongeveer zo groot als een vitaminecapsule en bevat een trillend deeltje. Het deeltje zit ingekapseld in een geleiachtig membraan, dat in de maag oplost door het maagzuur. Wanneer het is opgelost, wordt een klein elektronisch circuit voltooid, wat de trilling activeert. De pil wordt aangedreven door een minuscule zilveroxide-batterij.

Onderzoeken

Tot nu toe werd het pilletje alleen op dieren getest. Proefdieren die de capsule 20 minuten voor etenstijd binnen kregen, aten 40 procent minder. Tegelijkertijd werden hormonen vrijgegeven die aan het lichaam vertellen dat de maag vol zit, zelfs wanneer de dieren nog niet hadden gegeten. Tijdens het onderzoek kwamen dieren die de pil kregen toegediend minder snel bij. De onderzoekers publiceerden er een studie over in het vakblad Science Advances

De volgende stap is om te onderzoeken of het proces veilig is voor mensen. Ook wordt nog nagedacht over de exacte duur van het trillen. De huidige pil trilt zo’n 30 minuten lang, maar de onderzoekers bekijken ook de mogelijkheid om de duur te verlengen. In plaats van bij elke maaltijd een pil te nemen, zou het bijvoorbeeld mogelijk moeten worden om een pil te maken die aan- en uitgezet kan worden. 

Nog geen neveneffecten

De onderzoekers hopen dat ze met de pil een oplossing kunnen vinden voor overgewicht, zonder de bijwerkingen van andere medicatie zoals Ozempic. In het onderzoek vermelden zij ook dat het productieproces, wanneer het wordt opgeschaald, relatief goedkoop is.

Tot nu toe zijn er nog geen negatieve neveneffecten waargenomen. De pillen verlaten het lichaam na vier tot vijf dagen.

Lees meer nieuws over wetenschap.