© Unsplash

Google schikt in privacyzaak van 5 miljard dollar om volgen incognito-gebruikers

Google schikt in privacyzaak van 5 miljard dollar om volgen incognito-gebruikers

31-12-2023 10:41 Laatste update: 10:50

Google heeft besloten om te schikken in een rechtszaak van 5 miljard dollar die werd aangespannen door gebruikers. De aanklagers beweren dat de techreus mensen die incognitomodus gebruiken, bespioneert.

In de rechtszaak werd een schadevergoeding van minstens 5 miljard dollar gevraagd: 5000 dollar per gebruiker. Dat bedrag zal Google nu wellicht niet moeten ophoesten. Het bedrijf heeft besloten om buiten de rechtbank om te schikken in de zaak. 

De voorwaarden van de schikking zijn nog niet bekend. Die moet eerst nog worden voorgelegd aan de rechtbank, die tegen 24 februari 2024 zal beslissen om die al dan niet goed te keuren.

Waar ging het over?

De collectieve rechtszaak werd in 2020 aangespannen. Het bedrijf werd er toen van beschuldigd dat het mensen die incognitomodus gebruiken, misleidt. Zo zou Google nog altijd massaal gebruiksgegevens verzamelen in de modus, terwijl die wordt geadverteerd als een privé-browserervaring. Miljoenen gebruikers zouden de dupe zijn.

Google zou onder andere analytics, cookies en andere zaken van gebruikers hebben verzameld. Het gaat dan over informatie over vriendenkringen, hobbies, shopgewoontes en zaken die potentieel gênant zijn. 

In augustus trachtte de internetreus de rechtbank te overtuigen de zaak te seponeren. Daarbij stootte Google op een njet van de rechtbank. De rechter in kwestie, Yvonne Gonzalez Rogers, zei toen dat het privacybeleid van Google inderdaad suggereert dat er een limiet zou zijn op de hoeveelheid informatie die het bedrijf verzamelt tijdens het gebruik van incognito. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.