© Unsplash

Apple krijgt het zwaar dit jaar door 'tegenvallende' iPhone 16

Apple krijgt het zwaar dit jaar door 'tegenvallende' iPhone 16

2 januari - 21:11

Apple gaat het dit jaar minder goed doen. Dat is de voorspelling van analisten bij de grote Britse bank Barclays. Volgens de economen zal onder andere de iPhone 16 weinig nieuws brengen vergeleken met de voorganger.

Barclays is niet mals met zijn kritiek aan het adres van Apple. Volgens analisten bij de bank zal de aandelenkoers van het bedrijf dit jaar met zo’n 17 procent naar beneden gaan, naar zo’n 160 dollar. Op moment van schrijven betaal je voor een aandeel net geen 185 dollar, omgerekend zo’n 169 euro.

Het pessimisme van Barclays komt door tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone 15. Volgens de bronnen van de bank worden de standaard iPhone 15’s vaker dan verwacht verkocht, ten koste van de duurdere Pro-versies. Het volgende model zal daar weinig verandering in brengen, denken de analisten. "We zien geen functies of upgrades die de iPhone 16 aantrekkelijker maken." 

Minder Macs en iPads

Ook de verkoop van Macs en iPads gaat dit jaar fors slinken, verwacht Barclays. Voor de coronaperiode groeide dit segment amper, terwijl de verkoop vandaag de dag 20 tot 30 procent hoger ligt. Volgens de analisten zal dit jaar een correctie volgen, wat betekent dat de verkoopscijfers zullen dalen tot het pre-covidniveau.

De bank denkt verder dat het bedrijf uit Cupertino minder zal verdienen met zijn diensten, zoals de App Store, iCloud en de streamingdiensten Apple Music en Apple TV+. Dit jaar zal dit segment met 10 procent toenemen, het jaar erop met 8 procent. Eerder werd deze groei op 20 procent geschat, maar nu is de bank veel minder optimistisch. 

Hoge toppen

Hoewel het nieuws van Barclays het aandeel van Apple deed kelderen met bijna 4 procent, blijft het naar beurswaarde het meest waardevolle bedrijf op aarde. In juli 2023 werd het zelfs het eerste bedrijf in de geschiedenis met een kapitalisatie van meer dan 3 biljoen (3.000 miljard) dollar. 

Apple is sinds 2012 het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Alleen in 2018 was dat niet het geval. Techrivaal Microsoft was toen even de grootste. Sindsdien spant Apple jaarlijks de kroon.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.