©DanielRubino

Microsoft komt met krachtige laptops voor Windows 12: 'Strijd met Apple opvoeren'

Microsoft komt met krachtige laptops voor Windows 12: 'Strijd met Apple opvoeren'

28-12-2023 22:38 Laatste update: 22:45

De plannen van Microsoft voor nieuwe Surface-apparaten zijn uitgelekt. Komend voorjaar komt het bedrijf onder andere met een nieuwe laptop en tablet met krachtige chips en verbeterde ontwerpen. De nieuwe Surface Laptop 6 en Surface Pro 10 moeten de concurrentie aangaan met de MacBook Air en iPad Pro.

Na het vertrek van Microsoft-topman Panos Panay is het de vraag hoe het bedrijf verdergaat met zijn Surface-tak. De techreus blijkt voor 2024 grote plannen te hebben. De Windows-maker zou in het voorjaar grote upgrades van meerdere Surface-apparaten lanceren. Daaronder zijn de eerste Surface-computers die geschikt zijn voor de 'volgende generatie AI'. Dat meldt Windows Central op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. 

De nieuwe Surface-apparaten nemen volgens Windows Central in elk geval tijdelijk de twijfel over de toekomst van Microsofts hardware-afdeling weg. "Maar niemand weet zeker of Surface zal doorgaan, of dat het zal verdwijnen, zoals voorheen met Windows Phone gebeurde."

Chips van Intel en Qualcomm

De grootste updates zijn volgend jaar volgens Windows Central voor de Surface Pro en Surface Laptop. Die krijgen krachtige nieuwe chips: de 14e generatie van Intel en een aangepaste versie van de Qualcomm X Series. Het zijn de 'eerste echte next-gen AI-pc’s van Microsoft'. 

Zowel de nieuwe Surface Laptop 6 als de Surface Pro 10 zijn verkrijgbaar in versies met Intel- en ARM-chips. Beide zullen beschikken over NPU's voor snellere AI-verwerkingen. 

Windows 12 en strijd met Apple

De nieuwe computers zijn speciaal gebouwd voor de volgende versie van Windows en krijgen volgens Windows Central ‘next-gen AI-ervaringen die Microsoft inbouwt in de 2024-release van Windows’, die mogelijk Windows 12 gaat heten.  

De nieuwe Surface-apparaten moeten zich volgens Windows Centraal kunnen meten met de MacBook Air en iPad Pro van Apple, met 'vergelijkbare of zelfs betere prestaties en batterijduur'.

Speciale knop voor Copilot

De nieuwe Surface Laptop 6 zou de grootste veranderingen krijgen, waaronder een vernieuwd ontwerp met dunnere randen, afgeronde beeldschermhoeken en twee USB-C-poorten. De laptop, die de concurrentiestrijd moet aangaan met de MacBook Air, verschijnt in twee formaten: 13,8 en 15 inch. Ook zit er een speciale knop op het toetsenbord voor Copilot, de AI-assistent van Microsoft.

De Surface Pro 10 krijgt een helderder scherm met HDR en een nieuwe antireflectiecoating om schittering te verminderen. Mogelijk verschijnt er een iets goedkopere variant van de Surface Pro 10 met een wat lagere resolutie. Ook zit er bij de Surface Pro 10 een vernieuwde Type Cover met een Copilot-knop. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.