© bluescuti1771

Wow: Tetris voor het eerst in 35 jaar helemaal uitgespeeld

Wow: Tetris voor het eerst in 35 jaar helemaal uitgespeeld

2 januari - 22:44

De populaire game Tetris is voor het eerst volledig 'uitgespeeld' sinds het computerspel eind jaren 80 werd uitgebracht. De eer is aan Willis Gibson, een 13-jarige Tetris-fanaat uit de VS.

Gibson slaagde er vorige week in om het 'einde' van Tetris te halen. Hij speelde daarmee voor het eerst in de geschiedenis de NES-versie van Tetris uit, die in 1989 op de westerse markt kwam. Maar wat is het 'einde' van Tetris eigenlijk? Nadat het spel in 1989 uitkwam op de Nintendo-spelcomputer, dachten gamers voor een lange tijd dat het na level 29 niet meer haalbaar is om verder te spelen. Dat komt omdat nieuwe stukjes dan zo snel vallen, dat het fysiek onmogelijk wordt om ze te manoeuvreren.

Steeds verder

In 2010 ontdekte professioneel gamer Thor Aackerlund echter dat het mogelijk is om de controller sneller te laten bewegen dan de normaal toegestane snelheid. De techniek stelt gamers in staat om steeds verder te raken. In november 2023 behaalde een speler bijvoorbeeld level 148, tot dan toe een nieuw record.

Spelers weten al langer dat er niet oneindig veel levels zijn. Nadat je hoog genoeg raakt, is het RAM-geheugen van Tetris op en crasht het spel. Er zijn een aantal verschillende scenario’s waarin dat kan gebeuren. Het vroegste level waarop je Tetris op deze manier kan 'uitspelen', is level 155. Op 21 december slaagde Gibson er dus in om het spel te laten crashen. Bij hem gebeurde dat in level 157. 

Wat nu?

Het record van Gibson kan nog altijd gebroken worden. Spelers proberen nu om het spel te laten crashen op het vroegst mogelijke punt, level 155. Andere spelers willen net verder gaan, door de crash zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe het spel werd uitgespeeld, kan je hieronder bekijken.