©Unsplash

Trump-onderknuppel gebruikte valse juridische citaten gecreëerd door AI

Trump-onderknuppel gebruikte valse juridische citaten gecreëerd door AI

6 januari - 17:55 Laatste update: 17:59

Michael Cohen, ooit juridisch adviseur van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, zou valse juridische citaten hebben doorgespeeld aan zijn advocaat om te gebruiken in een rechtszaak. De fictieve citaten werden gegenereerd door Google Bard.

Cohen werd in 2018 schuldig bevonden aan een aantal misdrijven, waaronder de betaling van zwijggeld aan twee pornosterren om hun vermeende affaires met Donald Trump uit de media te houden. Nadat hij drie jaar in hechtenis verbleef, werd hij onder toezicht vrijgelaten. Eind vorig jaar diende zijn advocaat, David Schwartz, een motie in bij de rechtbank om die vrijlating onder toezicht te beëindigen.

In die motie werden drie geciteerde zaken vermeld die nooit hebben plaatsgevonden. Nadat de rechter de motie had bekeken, riep hij Schwartz op het matje. Die moest uiteindelijk een verklaring schrijven waarin die zich verontschuldigde. Echter wees hij ook de vinger naar zijn cliënt Cohen, die hem de citaten zou hebben doorgespeeld.

Fictieve citaten

Het verhaal eindigde met Cohen die zijn verontschuldigingen aanbood aan de rechter. Dat blijkt uit nieuwe documenten die vorige week openbaar werden gemaakt. De voormalige Trump-onderknuppel gaf toen toe dat hij de citaten had gegenereerd met Google Bard, de ChatGPT-concurrent van de zoekreus. 

Cohen dacht naar eigen zeggen dat Bard een ‘geavanceerde zoekmachine’ is, geen software die tekst genereert. Ook had hij niet verwacht dat zijn advocaat de motie zou indienen zonder na te gaan of de citaten echt zijn. Het was niet de eerste keer dat een advocaat fictieve, door AI gegenereerde citaten in een motie toevoegde. 

Goed nieuws voor Trump?

De zaak kan gevolgen hebben voor een van de rechtszaken die tegen Trump lopen. Cohen heeft zich sinds zijn veroordeling in 2018 volledig tegen de ex-president gekeerd. In 2023 getuigde hij tegen Trump, wat uiteindelijk leidde tot een aanklacht door de openbare aanklager van Manhattan, waarin Trump wordt beschuldigd van meer dan 30 aanklachten van bedrijfsfraude. Dat proces komt op 25 maart 2024 voor de rechtbank.

Nadat het nieuws over de valse citaten bekend werd, twijfelden Trumps advocaten er niet aan om Cohen aan te vallen. Zij beweren dat dit aantoont dat hij geen betrouwbare getuige is. Cohens nieuwe advocate, E. Danya Perry, zegt echter dat diens transparantie over de fout aantoont dat hij niets te verbergen heeft.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.