©Pexels

iPhone-batterij via iOS beperkt: dit betaalt Apple aan getroffen gebruikers

iPhone-batterij via iOS beperkt: dit betaalt Apple aan getroffen gebruikers

7 januari - 19:17

Gebruikers van de iPhone die jaren geleden een claim hebben ingediend over het beperken van de batterijduur van oudere iPhones hebben nu eindelijk een vergoeding van Apple ontvangen. Daarmee is er na bijna zeven jaar een einde gekomen aan 'batterygate'.

De afgelopen dagen meldden iPhone-gebruikers dat ze 92,17 dollar van Apple hebben ontvangen. De betalingen zijn onderdeel van een schikking die Apple voor 500 miljoen dollar trof over het inkorten van iPhone-batterijduur met software-updates. Hierdoor dachten klanten ten onrechte dat hun iPhone aan vervanging toe was. Het gaat om klachten door eigenaren van oudere iPhones, die werden gebundeld in een massaclaim.

Apple gaf eerder toe oude iPhones langzamer te maken zodra de batterij minder goed begon te presteren. Op die manier wilde het bedrijf voorkomen dat deze verouderde iPhones bijvoorbeeld uitvielen, omdat de chip veel vroeg van de accu. 

Instelling in iOS

Na de controverse, die bekend stond als Batterygate, voegde Apple in 2017 een instelling aan iOS toe, waarmee de prestatie-inperking kan worden uitgezet. Apple communiceerde dat overigens niet duidelijk aan klanten. Van de 500 miljoen dollar van de schikking gaat 310 miljoen dollar naar consumenten.

De claims waarvoor Apple nu een vergoeding betaalt gingen over de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus en iPhone SE. De vergoedingen gelden per apparaat, zodat sommige gebruikers meerdere betalingen van 92 dollar hebben gekregen. 

Lees meer nieuws over Apple