©Unsplash

Volgende ethische probleem voor Twitch: Clips wordt misbruikt

Volgende ethische probleem voor Twitch: Clips wordt misbruikt

7 januari - 21:58 Laatste update: 22:10

Twitch heeft net zijn versoepelde naaktbeleid teruggedraaid, maar het volgende probleem dient zich aan. De Clips-optie binnen het streamingplatform zou worden gebruikt door plegers van kindermisbruik. Ze zouden de optie gebruiken om korte video’s op te nemen van nietsvermoedende minderjarigen.

Twitch is van plan om later dit jaar de Clips-mogelijkheid uit te breiden: het ziet graag dat meer mensen hiervan gebruikmaken, zodat ze op een nieuwe ‘Discovery’-feed kunnen worden geplaatst. Hiermee gaat Twitch nog meer de social mediakant op. Het tonen van een korte video is een goede manier om reclame te maken voor je livestream. Met deze optie kun je namelijk uit een livestream een korte clip opnemen van 20 seconden. In de basis een leuk idee, want zo kun je grappige momenten uit livestreams van games opnemen om bijvoorbeeld op social media te delen. Echter blijkt de functie ook te worden gebruikt door kwaadwillenden.

Livestreams van kinderen

Het gaat om video’s van livestreams waarbij kinderen op beeld te zien zijn, die bijvoorbeeld in de chat wordt gevraagd om bepaalde dingen voor de camera te doen. Als de streamer iets doet, dan wordt dat snel opgenomen als een Clip. Bloomberg deed onderzoek naar het huidige aanbod van die Clips en kwam tot de conclusie dat van de 1.100 onderzochte clips tenminste 83 stuks content bevat waarin kinderen worden geseksualiseerd. Dit materiaal werd ook bekeken door de Canadian Centre for Child Protection, dat vastgesteld dat het vooral om jongens tussen de 5 en 12 gaat die bijvoorbeeld hun geslachtsdeel op camera toonden, vaak door een verzoek in de chat.

De 34 video’s die als meest ernstig worden bestempeld, werden 2.700 keer bekeken: sommigen zelfs 7.300 keer. Twitch heeft het materiaal direct verwijderd en geeft ook aan dat het schaden van de jeugd zeer kwalijk is. “Een keer is al te veel,” stelt het. Toch blijken juist de Clips (een functie die al sinds 2016 aanwezig is) een van de minst gecontroleerde video’s te zijn, stellen bronnen die bekend zijn met de veiligheidsprotocollen van het streamingplatform. Twitch zoekt de samenwerking met organisaties op om dit type kindercontent te bestrijden. Niet alleen nieuwe video’s, maar ook oude video’s worden door Twitch verwijderd, stelt het. Echter geeft het ook toe dat dit iets is, dat net als op andere online platformen een continue strijd is. Dat is ook een uitdaging, zeker voor en platform waarop 96.000 livekanalen en 7 miljoen maandelijkse broadcasters te zien zijn. 

Controle op Twitch Clips

Het heeft onder andere een nieuwe telefonische bevestigingsmethode geïntroduceerd en werkt aan software om accounts van kinderen onder de 13 jaar te vinden en te sluiten. Het is ook niet makkelijk voor kinderen die geband zijn om een nieuw account te maken. Tegelijkertijd, zo stelt Bloomberg, ontsloeg Twitch in april 2023 nog 15 procent van zijn veiligheidsteam en maakt het gebruik van externe diensten om problematische content op te sporen en te verwijderen. Twitch maakt voor de moderatie van livestreams en overige content gebruik van een combinatie van kunstmatige intelligentie en mensen om te controleren.

Tegelijkertijd is het niet eenvoudig om controle uit te voeren op Twitch, omdat het livestreams betreft en dat op dat moment gebeurt. Dat maakt het moeilijk om snel naast eerdere content te leggen ter check. Mocht je zelf iets zien op Twitch, zorg dan dat je de meldingsfunctie gebruikt om deze content als problematisch te vlaggen. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.