©Withings

Deze thermometer is slimmer dan alle andere

Deze thermometer is slimmer dan alle andere

9 januari - 12:58

Gadgets worden al snel slim genoemd, maar het Franse bedrijf Withings heeft een thermometer die wel echt slimmer is dan de rest. Hij meet ook je hartslag en ademhaling, voor een completer beeld – 's werelds eerste 'multiscope'.

Withings maakt al jaren gadgets op het gebied van gezondheid, zoals een slimme thermometer, een slaapmonitor en vorig jaar een toiletsensor – die overigens nog steeds niet te koop is. Ook de nieuwe BeamO is weer gericht op gezondheid, in de vorm van een moderne thermometer, of zoals Withings het noemt: een 'multiscope'.

'Tot nu toe konden we voor zelfdiagnose alleen onze temperatuur meten', zegt Withings. Misschien niet helemaal waar, maar we gaan er eventjes in mee. De BeamO is slimmer, want die bevat vier sensoren: een oximeter voor de zuurstofwaarden in je bloed, een stethoscoop om te luisteren naar je hart en longen, een elektrocardiogram, oftewel een ecg-scan en dus de thermometer.

Zoveel mogelijk meten

Een oximeter en ecg-scan zitten inmiddels ook in onder meer de Apple Watch en Samsung Galaxy Watch – maar die heb je misschien niet, en je eventuele kinderen al helemaal niet. Dit apparaatje pakt al die sensoren samen, en brengt dan je gesteldheid in kaart. Dat gebeurt door eerst je wijsvingers bovenop het apparaat te houden: dan worden het hartrime en bloedzuurstofniveau tegelijk gemeten.

Daarna hou je BeamO tegen je borst, zodat het apparaatje kan luisteren naar je hart en longen. Aan het andere uiteinde zit een 'geavanceerde' thermometer, die op het voorhoofd gericht moet worden. Alle metingen zijn daarna zichtbaar op het apparaat, en worden door BeamO ook automatisch opgeslagen in de bijbehorende smartphone-app.

Later dit jaar beschikbaar

De metingen kunnen desgewenst ook worden gedeeld met een arts. Het is bovendien mogelijk om op afstand een doktersconsult te doen, waarbij de arts live de metingen van de BeamO kan bekijken. Er kunnen tot 8 profielen worden aangemaakt op een BeamO, die een batterijduur van 8 maanden heeft. Volgens Withings kunnen alleen mensen vanaf 18 jaar alle functies gebruiken: bij kinderen mogen alleen de thermometer en de stethoscoop worden gebruikt.

BeamO gaat 249,95 euro kosten en moet in de zomer op de markt komen. Het apparaat moet nog wel gekeurd worden door verschillende instanties, dus dat kan nog vertraging oplopen.

Lees meer nieuws van techbeurs CES 2024.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.