©Rabbit

Dit is de leukste, meest veelbelovende en goedkoopste AI-gadget van deze CES

Dit is de leukste, meest veelbelovende en goedkoopste AI-gadget van deze CES

10 januari - 10:12

De Rabbit R1 is een knaloranje AI-gadget van 199 dollar die op termijn je smartphone zou kunnen vervangen. Maar ook voor die tijd is het AI-aangedreven vierkantje een leuk hebbeding, dat je uitdaagt anders naar je dure smartphone te kijken.

Met zijn vierkante voorkomen en felle kleur doet de Rabbit R1 een beetje denken aan de knalgele spelcomputer Playdate. Geen wonder: ook dit apparaatje is ontworpen in samenwerking met de Zweden van Teenage Engineering. En de insteek is eigenlijk ook vergelijkbaar met de Playdate: met de R1 wil startup Rabbit bewust anders kijken naar smartphones en AI, door beperkingen op te leggen. Het kleine apparaatje moet op termijn namelijk net zo veelzijdig worden als onze huidige smartphones, maar dan wel op een andere manier.

Het apparaatje heeft een 2,88-inch touchscreen met daarnaast één camera die van voor naar achter kan draaien, en daaronder een scrollwieltje voor de bediening. Op de zijkant zit een praatknop, om de AI op de R1 mee aan te spreken. De boel draait op een bescheiden 2,3 Ghz Mediatek-chip, omdat het geheel vooral leunt op clouddiensten en bestaande apps. Dat werkt zo:

Simpeler omgaan met bestaande apps

De R1 draait op Rabbit OS, een besturingsysteem gebouwd rond een zogenoemd LAM: een Large Action Model, in plaats van een groot taalmodel. Die acties draaien om het bedienen van bestaande apps en diensten. Rabbit wil andere bedrijven er niet van hoeven overtuigen om hun apps en diensten geschikt te maken voor de R1: het systeem kan juist zelf al omgaan met bestaande apps voor andere platforms.

Mensen hebben Rabbit OS getraind door te laten zien hoe zij apps als Spotify en Uber bedienen. Nu kan de R1 dat zelf, en kun je dus muziek aanvragen of een Uber bestellen. Aan de voorkant ziet dat er strak en simpel uit, terwijl Rabbit OS alles onzichtbaar regelt. Dat moet volgens Rabbit-topman Jesse Lyu het huidige probleem oplossen waarbij je duizenden krachtige apps op je smartphone hebt, maar ze wel nog moet vinden en leren te gebruiken.

Nog geen smartphone-vervanger

Rabbit OS moet gaan leren van alle gebruikers, en zo een soort hyper-capabele AI-assistent worden. Als één gebruiker Rabbit laat zien hoe je in Photoshop iets uitknipt, zou het apparaatje die handeling in potentie daarna zelf kunnen, voor alle gebruikers. Het schermpje op het apparaat zou er vooral zijn om visueel te bevestigen dat alles goed gaat. Dat is slim, want zoiets heeft de veel duurdere AI Pin van Humane niet.

De camera van de R1 is draaibaar zodat je het apparaat dingen kan laten zien, en bijvoorbeeld kan vragen wat het is. Zo kan het apparaatje weer slimmer worden, en op termijn misschien zelfs je smartphone vervangen. Tot die tijd is het een geestige gadget, die met zijn oranje kleur uitnodigt om 'm te gebruiken. De Rabbit R1 is nu vooruit te bestellen voor 199 dollar en wordt al vanaf maart geleverd.

Lees meer nieuws van techbeurs CES 2024.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.