© Unsplash

De specs van de iPhone 16 zijn nu al gelekt

De specs van de iPhone 16 zijn nu al gelekt

15 januari - 16:44

Het duurt nog wel even tot de nieuwe iPhone 16 en 16 Pro worden onthuld, maar de eerste specificaties van de smartphone lijken al op straat te liggen.

Marktanalist Jeff Pu heeft een bericht met investeerders gedeeld over zijn bevindingen bij de nieuwe iPhones. Zo zegt hij te hebben ontdekt wat voor chip, wifi en andere specificaties de nieuwe iPhones zullen krijgen.

Ten eerste het meest voor de hand liggende: de nieuwe iPhones krijgen nieuwe, snellere processoren. De iPhone 16 en 16 Plus krijgen een A18-chip, terwijl de Pro-variant toepasselijk een A18 Pro-chip heeft. Dit zouden de eerste iPhone-chips zijn die met het efficiëntere 3-nanometer-proces zijn gemaakt.

Meer RAM en snellere 5G

Op RAM-gebied krijgt de iPhone ook een upgrade. Waar de 15-reeks het moest doen met 6 gigabyte werkgeheugen, zit in de volgende generatie 8 gigabyte.

De Pro-telefoons moeten ook snellere 5G-netwerken ondersteunen dankzij het nieuwe Qualcomm X75-modem. De gewone 16-modellen hebben hetzelfde modem als in de 15 en 15 Pro. Hoeveel we van die 5G-upgrade in Nederland merken is nog de vraag: op het moment is hier slechts een beperkte 5G-snelheid nodig, omdat providers de extra providers voor hogere snelheden nog moeten kopen.

Wi-Fi 6E voor iedereen

Alle iPhones moeten Wi-Fi 6E gaan ondersteunen, onderstreept Pu. Dat is een upgrade voor de basismodellen die eerst alleen Wi-Fi 6 hadden - de 15 Pro-telefoons gebruiken nu al Wi-Fi 6E. Deze standaard belooft hogere snelheden en minder vertraging op de lijn.

Tot slot voorziet de analist dat de iPhone 16 Pro een nieuwe ultrawide-camera krijgt. De resolutie daarvan krijgt een upgrade, van 12 naar 48 megapixel.

Het is afwachten of Pu het bij het rechte eind heeft. iPhones verschijnen traditiegetrouw in september van het jaar.