©Unsplash

iPhone voor het eerst wereldwijd de bestverkochte telefoon

iPhone voor het eerst wereldwijd de bestverkochte telefoon

16 januari - 13:03 Laatste update: 17 januari - 13:27

Het is Apple gelukt om Samsung van de troon te stoten. In 2023 werden er meer exemplaren van de iPhone verkocht dan van elke andere telefoon, ook die van gewoonlijke nummer één Samsung.

Het is voor het eerst in ruim tien jaar dat Samsung niet op de eerste plaats van de ranglijst met meest verscheepte telefoons staat. Twee belangrijke marktanalisten, IDC en Canalys, geven Apple de koppositie. Volgens IDC verscheepte Apple vorig jaar 234,6 miljoen iPhones, tegenover de 226,6 miljoen toestellen van Samsung. De top vijf is verder Chinees, met Xiaomi (145,9 miljoen), Oppo (103,1 miljoen) en het relatief onbekende Transsion (94,9 miljoen).

De laatste keer dat Samsung niet op de eerste plaats stond, was in 2010, toen de iPhone al wel bestond maar nog groots moest doorbreken. De toppositie was toen voor Nokia, al had Samsung toen ook de tweede plaats. De andere top 5-bedrijven van destijds doen niet of nauwelijks meer mee op de telefoonmarkt: LG, ZTE en RIM – van de BlackBerry. Samsung is van de top uit 2010 dus de enige stabiele speler gebleken.

Huawei kan het spannend maken

Volgens Canalys heeft Apple nu een marktaandeel van 25 procent op de wereldwijde smartphonemarkt. De groei van Apple komt onder meer omdat de iPhone-maker als enige in de top vijf groeide, terwijl de rest dus kromp. "Het aanhoudende succes en de veerkracht van Apple zijn voor een groot deel te danken aan de toenemende trend van premium apparaten, die nu meer dan 20 procent van de markt vertegenwoordigen, gevoed door agressieve inruilaanbiedingen en rentevrije financieringsplannen", aldus hoofdonderzoeker Nabila Popal van IDC.

Samsung kreeg afgelopen jaar klappen van twee kanten. Niet alleen groeide Apple door ondanks tegenvallende cijfers op de Chinese markt, ook de Chinezen zelf pikten aandeel van Samsung. De terugkeer van Huawei en concurrenten als OnePlus en Honor zetten het aandeel van Samsung onder druk. Die groei van Huawei op de Chinese markt kan volgens Canalys ook voor Apple nog lastig worden, als het bedrijf zich verder specialiseert in totaal zelfgemaakte premium smartphones.

Eindelijk weer groei

Goed nieuws voor de telefoonmarkt verder, na zeven kwartalen van krimpende smartphone-verkopen. Afgelopen kwartaal was er namelijk voor het eerst weer groei: 8,5 procent meer verscheepte smartphones dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat kan ook goed nieuws zijn voor de economie als geheel, want smartphones zijn vaak één van de eerste dingen waar consumenten op besparen als zij krap zitten.

Lees meer nieuws over smartphones.