©Unsplash

AI, daar gaat je baan: kwart bedrijven wil dit jaar medewerkers vervangen door AI

AI, daar gaat je baan: kwart bedrijven wil dit jaar medewerkers vervangen door AI

16 januari - 21:52 Laatste update: 17 januari - 00:11

De opmars van kunstmatige intelligentie kan tot een dramatisch verlies van banen gaan leiden. Daar wordt al langer voor gewaarschuwd, maar een nieuw onderzoek onder topmanagers wijst erop dat bedrijven dit jaar al volop mensen willen vervangen door AI.

Een kwart van de CEO’s wil in 2024 medewerkers ontslaan omdat hun werk door AI overgenomen kan worden. Daardoor denken bedrijven veel geld te kunnen besparen. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC onder CEO’s van grote bedrijven. Ontslagen als gevolg van AI zouden dit jaar leiden tot een verminding van het personeelsbestand van zo'n 5 procent.

Meeste ontslagen in mediasector

Media en entertainment zijn de sectoren waar de meeste CEO’s, 32 procent, zeggen dit jaar medewerkers te ontslaan vanwege de AI-ontwikkelingen. Ook bij banken, verzekeraars, telecombedrijven en in de transport en logistiek zijn relatief veel topmensen die door AI ontslagen voorzien. 

Onlangs waarschuwde het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat in totaal bijna 40 procent van alle banen wereldwijd gevaar loopt door de opkomst van AI. "In de meeste scenario’s verergert AI de ongelijkheid, een verontrustende trend die beleidsmakers proactief moeten aanpakken om te voorkomen dat de technologie de sociale spanningen verder aanwakkert", aldus IMF-chef Kristalina Georgieva.

Omscholing

Volgens Georgieva zijn er meer sociale vangnetten nodig en moet er meer geïnvesteerd worden in omscholingsprogramma’s, zodat mensen kunnen overleven in een wereld die steeds meer door algoritmes wordt gedomineerd.

Dat generatieve AI nog veel minpunten heeft, zoals het uitkramen van onzin en schendingen van het auteursrecht, weerhoudt de CEO's er niet van om de technologie op grote schaal in te zetten. De snelle opmars van AI in het bedrijfsleven zorgt er volgens PwC-topman Bob Moritz voor dat 2024 een 'jaar van transformatie' wordt.

Meer nieuws over AI.