Microsoft lanceert Copilot Pro: is dit de beste AI-tool van allemaal?

©Microsoft

Microsoft lanceert Copilot Pro: is dit de beste AI-tool van allemaal?
16 januari om 01:01
Laatste update: 20 februari om 13:56

Microsoft heeft een betere versie van zijn AI-tool Copilot voor consumenten aangekondigd. Met een abonnement op Copilot Pro krijg je toegang tot 'de meest geavanceerde AI-functies', waaronder de chatbot met de allernieuwste ChatGPT-technologie en betere AI-tools voor het maken van afbeeldingen. 

Copilot Pro kost 20 dollar per maand, maakte Microsoft maandagavond bekend. Met de dienst helpt AI je onder andere met schrijven, programmeren en leren. Abonnees kunnen ook toegang tot Copilot krijgen in onder meer Word, Excel, Powerpoint, Outlook op Windows-computers, Macs en iPads.

Microsoft geeft je tot nu toe met zijn AI-functie Copilot in Windows, zoekmachine Bing en apps voor iPhone en Android al gratis toegang tot GPT-4, de technologie van ChatGPT-maker OpenAI, dat zelf GPT-4 alleen aan betaalde ChatGPT Plus-gebruikers aanbiedt. ChatGPT Plus heeft dezelfde prijs als Copilot Pro: ook 20 dollar per maand.

Functies Microsoft Copilot Pro

Abonnees van Copilot Pro krijgen volgens Microsoft 'prioriteit' bij het gebruik van de nieuwste AI-modellen, zoals vanaf vandaag met het nieuwe GPT-4 Turbo, dat snellere prestaties biedt. Ook krijgen abonnees betere AI-beeldcreaties met Image Creator, met het sneller genereren van plaatjes en 'een meer gedetailleerde beeldkwaliteit'.

Later komt er ook de mogelijkheid om een eigen Copilot GPT's te bouwen, aangepaste chatbots voor specifieke onderwerpen. OpenAI lanceerde vorige week al een webwinkel met GPT's van externe ontwikkelaars.

Windows 12 en Copilot-knop

Eerder werd al het een en ander bekend over Windows 12, dat komende zomer zou worden uitgebracht. Tot die tijd is het echter afwachten, maar Microsoft biedt wel alvast de nieuwste versie van Windows 11 aan via zijn ontwikkelaarskanaal. Hoewel officieel nog in beta, brengt de update een reeks verbeteringen en bugfixes met zich mee, inclusief een toegewijde functie voor Copilot, die al 'aan' zal staan vanaf het moment dat je computer opstart.

Opmerkelijk is wel dat de nieuwe Copilot-functie enkel in het geval van 27-inch monitoren automatisch zal opstarten. Heb je een kleiner computerscherm, dan is dit dus wellicht een goed moment om deze een upgrade te geven, zodat je ook toegang krijgt tot je eigen virtuele assistent. 

Binnenkort komt er ook een eigen Copilot-knop op je toetsenbord. Hiermee kun je dus op ieder gewenst moment je virtuele assistent oproepen (nee, niet Clippy). Het is trouwens de eerste nieuwe Windows-toets sinds 1994.

USB4 met 80 Gbps

Verder zal de Windows-update ook ondersteuning bieden voor de USB4 met een snelheid tot 80 Gbps. Deze specificaties sluiten trouwens naadloos aan op de recente release van Intel's Meteor Lake-laptops, die zijn uitgerust met speciale chips om het gebruik (en verbruik) van AI op je laptop een stuk efficiënter te maken. Deze eigenschappen zou in het bijzonder interessant zijn voor mensen die hogere eisen stellen aan hun GPU en opslag-mogelijkheden.

Snel een linkje delen

Tot slot voegt de update nog een aantal knoppen toe aan Windows Share, bedoeld voor het snel kunnen delen van URL's naar sociale applicaties, zoals Whatsapp, Gmail, X, Facebook en LinkedIn. Daarnaast is laatstgenoemde functie ook verbeterd qua stabiliteit door een aantal verholpen bugfixes.

Ben je overtuigd en wil je deze update graag zo snel mogelijk uitproberen, dan kun je daarvoor terecht bij Microsofts eigen downloads-pagina. Zoek hiervoor naar "Windows Insider-build, 23615". Wees erop bedacht dat dergelijke functies over het algemeen experimenteel zijn en geen garanties bieden voor een geruisloze gebruikerservaring.

Lees hier meer over Windows en ChatGPT