© Unsplash

Groot risico op gehoorschade onder gamers: 'vaak het geluid te hard staan'

Groot risico op gehoorschade onder gamers: 'vaak het geluid te hard staan'

17 januari om 14:24

Onderzoekers wereldwijd waarschuwen ervoor: gamers hebben vaak hun volume zo hoog staan, dat dit kan leiden tot blijvende gehoorschade. Er moet duidelijkere regelgeving komen.

Dat is de conclusie van een zogeheten meta-analyse, waarbij in totaal 14 onderzoeken naar gehoorschade onder de loep zijn genomen. Verspreid door de Europa, de Verenigde Staten, Azië en Australië werd gezamenlijk onderzoek naar 50.000 gamers gedaan.

Gamers zouden het volume vaak zo hoog zetten, dat dit een negatieve impact kan hebben op het gehoor - net als hoe een luid concert ook je oren kan beschadigen. Vooral in Aziatische gamingcafé’s zou herrie een groot probleem zijn: in deze publieke ruimtes kan het geluidsniveau oplopen naar 89 decibel.

Regels om gehoor te beschermen

De onderzoekers denken dat er regels nodig zijn om het maximum volume bij gamen te beperken. Het moet nog blijken hoe dat precies tot uiting moet komen: in Europa is het maximumvolume van koptelefoons bijvoorbeeld al begrensd.

Hier wordt ook vanuit huis vooral gegamed, waardoor de café-problemen hier niet echt spelen. Toch is bij het onderzoek gekeken naar veel Europese gamers waarbij een te hoog volume werd opgemerkt.