©Unsplash

Europa wint: Apple opent NFC-chip voor andere betaaldiensten

Europa wint: Apple opent NFC-chip voor andere betaaldiensten

19 januari - 16:24

Betalen via je iPhone hoeft straks niet meer via Apple Pay, want uit angst voor een boete opent Apple zijn NFC-chip voor andere betaaldiensten.

De Europese Commissie is sinds 2022 al bezig met een uitgebreid onderzoek, om er achter te komen of Apple via de NFC-chip zijn machtspositie misbruikt. De chip is namelijk alleen te gebruiken in combinatie met betaaldienst Apple Pay.

Mocht het inderdaad om machtsmisbruik gaan, dan hangt Apple een flinke boete boven het hoofd die kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet. Apple lijkt nu eieren voor zijn geld te kiezen en andere betaaldiensten de komende tien jaar toegang te geven. Ook belooft Apple het deze diensten niet onnodig moeilijk te maken om de NFC-chip of functies zoals FaceID te gebruiken.

De Europese Commissie vraagt relevante partijen om binnen een maand te reageren op het voorstel van Apple. Daarna beslist of de stap van Apple voldoende is.

Betalen op Android

Op Android, waar de NFC-chip standaard open staat, heb je de keuze of je jouw bank koppelt aan Google Pay, of dat de bank-app zelf gebruikt. Gebruik je Google Pay, dan werkt betalen vergelijkbaar met Apple Pay.

Voor Nederlandse banken is het dan de vraag of ze Apple Pay blijven ondersteunen, of klanten gaan verplichten om hun eigen bank-app te gebruiken voor contactloze betalingen. De verwachting is namelijk dat Apple de dubbele klik op de zijknop van de iPhone zal blijven reserveren voor Apple Pay en de eigen Wallet-app, die ook standaard openet als de NFC-chip wordt gescand. In zo'n geval zou de klant de steeds handmatig de banken-app moeten openen: of dat inderdaad zo is, zal later blijken.

Lees meer over Apple, zoals alles over de Apple Vision Pro.