© Unsplash

AI kan nu ook jouw handschrift nadoen

AI kan nu ook jouw handschrift nadoen

21 januari - 10:30

Wetenschappers hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die handgeschreven teksten kan schrijven. De AI kan zelfs de stijl van specifieke personen nadoen.

De AI, genaamd HWT, werd ontwikkeld door wetenschappers aan de Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI) in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze beschrijven HWT in een paper die zij publiceerden op preprint-platform arXiv.

Volgens de wetenschappers is hun programma in staat om een handschrift te genereren dat amper te onderscheiden is van die van mensen. Die theorie beproefden ze door aan 100 mensen teksten te tonen van HWT, henzelf en twee oudere AI’s. Vervolgens vroegen ze welke teksten mensen verkozen. 81 procent van de tijd vonden proefpersonen de teksten van HWT het meest overtuigend.

Maar wellicht het meest opvallende resultaat: mensen konden geen onderscheid meer maken tussen teksten van HWT en van echte mensen. Dat kan je zelf testen door naar de afbeelding hieronder te kijken. Kan jij raden welke teksten echt zijn, en welke door AI zijn gemaakt?

Als je hebt geraden dat de teksten links geschreven zijn door HWT en die aan de rechterkant door een mens, dan heb je het fout. 

Hoe werkt het?

Het programma gebruikt om tekst te herkennen zogenaamde ‘vision transformers’. Een Vision Transformer, of ViT, is een type neuraal netwerkarchitectuur dat is ontworpen voor beeldherkenningstaken. Het is een type transformer-model dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor taalverwerking, maar is aangepast en toegepast op visuele gegevens. 

Het is niet het eerste AI-model dat handgeschreven teksten kan schrijven. Eerdere versies gebruikten zogenaamde ‘generative adversarial networks’ (GAN) om dat te doen. GAN’s zijn een type neuraal netwerk dat vaak gebruikt wordt voor het genereren van afbeeldingen, video's en andere vormen van data. Hoewel GAN’s de stijl van een schrijver in grote lijnen kunnen nabootsen, is het moeilijker om letters van elkaar te onderscheiden of om letters met elkaar te verbinden. Met vision transformers kan dat wel, wat verklaart waarom deze nieuwe AI zo goed stijlen kan nabootsen.

Meer nieuws over AI: de meeste mensen zijn er behoorlijk optimistisch over.