©Apple

Apple betaalt artiesten inderdaad meer geld voor ruimtelijke Atmos-muziek

Apple betaalt artiesten inderdaad meer geld voor ruimtelijke Atmos-muziek

23 januari - 11:39

Dolby Atmos is een bekend label bij films en series, maar ook het formaat dat ruimtelijke muziek op AirPods mogelijk maak. Daarom wil Apple artiesten zover krijgen meer van zulke muziek te maken.

Er gingen onlangs al geruchten dat Apple meer wilde betalen voor Atmos-mixen op Apple Music. Nu is die regeling echt van kracht, meldt Music Business Worldwide. Het gaat om 10 procent extra royalty's voor artiesten die Atmos-muziek beschikbaar stellen. Heel specifiek genomen krijgen artiesten zelfs geld als niemand naar hun Atmos-mix luistert, als ze 'm maar hebben krijgen ze 10 procent meer, verduidelijkt 9to5Mac.

De kans is echter groot dat gebruikers wel naar de Atmos-versie luisteren, want volgens Apple heeft 90 procent van de Apple Music-abonnees al eens naar een nummer in ruimtelijke audio geluisterd. Het aantal afgespeelde nummers in Atmos is de afgelopen twee jaar meer dan verdriedubbeld. Sinds Apple de functie in 2021 introduceerde, is het aantal Atmos-nummers met 5000 procent toegenomen. De 10 procent extra betaling is volgens Apple zowel een aansporing, als een compensatie voor het meerwerk dat in een Atmos-versie gaat zitten.

Wat zijn Atmos en ruimtelijke audio ook weer?

Dolby Atmos is de spiritueel opvolger van stereo. Na mono – 1 kanaal – en stereo – 2 kanalen – biedt Atmos geen vaste kanalen meer. De muziek is object-gebaseerd: hij wordt gemixt met een bepaalde sound in gedachten – zang van boven, gitaar van voren en de blazers van de zijkant, bijvoorbeeld. Die informatie zit in het bestand, en wordt vervolgend dynamisch ingevuld door de oordoppen, koptelefoon of geluidssysteem van de gebruiker.

Draag je AirPods 3, AirPods Pro of AirPods Max, dan wordt muziek op Apple Music standaard in Atmos afgespeeld. Dat geldt trouwens ook als je luistert via de speakers van een recente iPhone, iPad of Mac. Hoewel die apparaten geen speakers rondom je hoofd hebben – en in veel gevallen maar twee speakers – klinkt het toch ruimtelijk.

De Dolby Atmos-opname wordt dan ruimtelijk afgespeeld, waardoor je daadwerkelijk beter naar de verschillende onderdelen van de muziek kan luisteren. Heb je een opstelling met meerdere speakers rondom en boven je, wordt de muziek automatisch over die speakers verdeeld. Het voordeel van Atmos is dus dat de verdeling van instrumenten die de artiest of producent invult, behouden blijft bij elke vorm van afspelen.

Meer over speakers, zoals de beste soundbars met Dolby Atmos.