©Knaap

Doen we het zelf wel: nóg een Nederlands fatbike-merk komt met eigen verzekering

Doen we het zelf wel: nóg een Nederlands fatbike-merk komt met eigen verzekering

24 januari - 10:57 Laatste update: 15:40

Ook fatbike-merk Knaap komt met een eigen verzekering, nadat verzekeren via de normale weg niet meer gaat. Knaap volgt daarmee Doppio en Phatfour.

Oneerlijk, discriminatie, fatshaming? Noem het hoe je wil, maar normale verzekeraars laten fatbikes sinds een aantal maanden niet meer meedoen. Ze zouden te vaak gestolen worden, vond onder meer de ANWB, die de aftrap nam voor de verzekerstop. Wat maakt een elektrische fiets met dikke banden anders dan een normale e-bike? 'Als het eruit ziet als een fatbike, dan is het een fatbike', zei de ANBW toen.

Het Nederlandse Knaap komt daarom met een eigen fatbike-verzekering. Die is geregeld in "samenwerking met een gerenommeerde internationale verzekeringsmaatschappij", aldus Knaap. Ook hier wordt geen naam genoemd, net als eerder deze week bij de verzekering van Phatfour. Doppio regelt zijn verzekering via een eigen garantieplan.

Net als bij de twee andere fatbike-merken is bij Knaap ook een tracker de spil. Via de Knaap-app kan de locatie van de fiets gevolgd worden en kan die op afstand worden uitgeschakeld, voorwaarden die verzekeraars lijken te stellen bij het alsnog verwerken van fatbikes. Die eis zien we overigens ook bij het verzekeren van elektrische bakfietsen, die door hun diefstalgevoeligheid ook steeds moeilijker te verzekeren zijn.

Knaap heeft ook bike-hunters

"Deze nieuwe verzekeringsoptie, in combinatie met onze state-of-the-art beveiligingstechnologie, geeft onze klanten het vertrouwen en de zekerheid die ze nodig hebben om met een gerust hart de weg op te gaan", aldus Knaap-oprichters Michael Fiering en Robin Cats.

De Knaap-app bevat een ‘Stolen’-knop, die direct de FRIS-opsporingsdienst inschakelt bij diefstal. Die heeft volgens Knaap een succespercentage van circa 90 procent bij het terugvinden van fietsen. Knaap stelt ook dat het zich 'als een van de weinige producenten' onderscheidt met 'fatbikes die volledig voldoen aan de Nederlandse wettelijke eisen voor straat-legale elektrische fietsen'.

"KNAAP houdt zich strikt aan alle regels en normen en laat haar producten regelmatig controleren door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), waarmee de naleving van de Nederlandse wetgeving wordt gewaarborgd", aldus het bedrijf. Onlangs nog bleek dat niet elk fatbike-merk zich even goed aan de regels houdt.

De verzekeringsoptie is naar verwachting beschikbaar voor zowel nieuwe als bestaande Knaap-gebruikers vanaf 1 februari 2024.

Meer over fatbikes , en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.