© Bright

Phatfour maakt fatbikes weer verzekerbaar: anti-diefstal-team gaat op jacht

Phatfour maakt fatbikes weer verzekerbaar: anti-diefstal-team gaat op jacht

22 januari - 16:51 Laatste update: 16:54

Het Nederlandse fatbike-merk Phatfour heeft een nieuw anti-diefstalsysteem, waardoor hun tweewielers weer verzekerd kunnen worden. Dat kan alleen met een verzekering die via het merk wordt aangeboden.

Het nieuwe Phatfour Connected zorgt ervoor dat je fatbike via een ingebouwde tracker gevolgd kan worden, laat de fietsenmaker aan ons weten. Bij diefstal kan de motor op afstand worden uitgeschakeld, waarna een beveiligingsbedrijf op pad wordt gestuurd om de fiets weer terug te halen.

Door het beveiligingssysteem is in elk geval één verzekeraar weer bereid om een polis op de fatbike aan te bieden en de fiets bij mogelijke diefstal te vervangen. Phatfour wil niet zeggen om welke partij het gaat: een verzekering moet bij een aangesloten dealer worden afgesloten. 

De ANWB stopte afgelopen zomer met het aanbieden van fatbike-verzekeringen wegens de 'extreem hoge diefstalcijfers'. "In sommige delen van Nederland is de kans op diefstal zelfs zo groot , dat het niet de vraag is óf, maar wanneer je fatbike gestolen wordt", aldus de ANWB toen. Daarna volgden praktisch alle andere verzekeraars, waardoor je je fatbike nu niet meer via de normale weg kan verzekeren tegen diefstal. Een soortgelijke situatie speelt rond elektrische bakfietsen.

Duurder in grote steden

De kosten van de nieuwe verzekering zijn afhankelijk van waar je woont. Verzeker je een fatbike van 3.000 euro, dan betaal je daar in Rotterdam en Amsterdam 238,80 euro per jaar voor. Bij het bepalen van dit bedrag wordt gekeken naar diefstalcijfers in de regio. In Zoetermeer ligt dat bedrag op 94,80 per jaar en in een rustig dorpje zoals Varsseveld is het met 80,60 euro nog goedkoper. 

Phatfour is de tweede partij die nu met een manier komt om de fatbike bij diefstal te vervangen: in november vorig jaar kwam Doppio met een diefstalgarantie en een daarbij behorend keurmerk, waarbij werd gegarandeerd dat de fiets binnen een jaar na aankoop werd vervangen bij diefstal.

Lees meer over elektrische fietsenWat is verstandiger: je e-bike online kopen of bij een fysieke winkel?