©Unsplash

Apple en het dilemma van sideloaden: bedrijf wil nog steeds controle en geld

Apple en het dilemma van sideloaden: bedrijf wil nog steeds controle en geld

24 januari - 17:55

Zodra het mogelijk wordt om op de iPhone apps van andere app-winkels te downloaden, wil Apple nog steeds controle over deze apps en vergoedingen innen van de makers. 

Door wetgeving van de Europese Unie wordt het straks mogelijk om iPhone-apps niet alleen via de App Store, maar ook via andere plekken te downloaden. Facebook werkt bijvoorbeeld aan een manier om apps via advertenties te installeren en Spotify wil apps via zijn website aanbieden.

Apple zou aan een manier werken om deze apps toch te kunnen blijven controleren, en ook vergoedingen te innen van aanbieders. Dat blijkt uit een verslag van The Washington Journal. Apple heeft zelf nog niets aangekondigd.

Op 7 maart gaat de Digital Markets Act, met een pakket aan regels voor onder andere Apple. Volgens bronnen van The Washington Journal is Apple al een jaar bezig om oplossingen te bedenken. De regels gelden ook voor Google en Android, maar daar is het al mogelijk om apps van andere plekken te installeren.

30 procent naar Apple

App-makers zien de nieuwe regels van de EU juist als een manier om inkomsten te genereren, zonder dat ze twintig tot dertig procent daarvan aan Apple verschuldigd zijn. Apple zal zich niet populair maken bij deze app-makers, als het bedrijf een manier verzint om toch een deel van de inkomsten op te eisen in de vorm van een vergoeding.

Spotify heeft alvast een versie van zijn iOS-app getoond waarin gebruikers abonnementen en audioboeken kunnen kopen. Dat is nu alleen via de website mogelijk.

Lees meer over Apple, of download de Bright-app voor iOS.