©Unsplash

WhatsApp krijgt opvallende nieuwe functie: chatten met gebruikers van andere apps

WhatsApp krijgt opvallende nieuwe functie: chatten met gebruikers van andere apps

24 januari - 23:19 Laatste update: 25 januari - 19:42

WhatsApp werkt aan een nieuwe functie waarmee je kunt chatten met gebruikers van andere berichtenapps, zoals Telegram en Signal. Je hoeft in die andere apps dan zelf geen account te hebben. Deze nieuwe mogelijkheid is opgedoken in de testversie van WhatsApp voor de iPhone.

De nieuwste testversie van WhatsApp voor iOS bevat de nieuwe sectie 'Chats van derden'. Daarmee krijgen WhatsApp-gebruikers toegang tot hun binnenkomende chatgesprekken van gebruikers van andere berichtenapps, zoals Telegram en Discord.

De sectie is voorlopig in de nieuwe iOS-bètaversie van WhatsApp nog verborgen, meldt WABetaInfo. Op Android wordt het momenteel nog niet getest.

Verplicht tot samenwerken

Met dit nieuwe onderdeel hoopt WhatsApp binnenkort te voldoen aan de nieuwe EU-regelgeving DMA, die grote platforms verplicht tot interoperabiliteit. Dat betekent dat ze goed met concurrenten moeten samenwerken. Europese gebruikers krijgen de mogelijkheid om met gebruikers van andere apps te communiceren binnen hun eigen favoriete app. Je kunt dan bijvoorbeeld als Telegram-gebruiker een bericht sturen naar een WhatsApp-gebruiker, zonder dat je zelf een WhatsApp-account hoeft te hebben. De apps moeten daarbij ook end-to-end-encryptie handhaven.

Gebruikers moeten deze chats van derden zelf handmatig inschakelen en kunnen zich er ook weer voor afmelden. Meer details over de invoering laten nog op zich wachten, maar WhatsApp lijkt er in elk geval op tijd klaar voor te willen zijn. WhatsApp heeft dan ook een dominante positie op de chatmarkt en moet daarom sowieso aan de strengste regels van de DMA voldoen.

Moet Apple ook meewerken?

Het is nog de vraag of Apple's berichtenapp iMessage ook aan deze verplichting moet voldoen in de EU. Brussel onderzoekt nog of het aantal actieve gebruikers van iMessage groot genoeg is, zodat de dienst volgens de DMA gezien kan worden als een zogeheten poortwachter. Daarover neemt de Europese Commissie komende maand een definitief besluit. 

Lees meer over WhatsApp, en mis niks met ons eigen WhatsApp-kanaal.