©Minimal

Is BlackBerry uit de dood opgestaan met deze nieuwe smartphone?

Is BlackBerry uit de dood opgestaan met deze nieuwe smartphone?

25 januari - 21:45

Er is een nieuwe smartphone in de maak die wat doet denken aan een BlackBerry van vroeger. Het bedrijf Minimal komt met deze minimalistische smartphone met een QWERTY-toetsenbord en een batterijduur van vier dagen.

Behalve het toetsenbordje is de smartphone van Minimal toch heel anders dan een BlackBerry. Het toestel heeft namelijk een verlicht E-ink-scherm, het type scherm dat je ook terugziet op e-readers. Daardoor is het scherm van deze smartphone altijd goed te lezen, hoe fel het licht ook is. En je ogen raken door zo'n E-ink-scherm veel minder vermoeid dan bij een LCD- of OLED-scherm.

Minder afleiding

Het doel van deze smartphone is sowieso dat hij je veel minder vermoeit. Hij is namelijk - net als de al bestaande Light Phone - zo ontworpen dat je zo min mogelijk afleidingen hebt en niet uren op je telefoon zit te scrollen. Om dit te bereiken zal je in principe alleen kunnen bellen, sms'en, e-mailen en enkele andere essentiële apps gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld navigatie-apps.

Toch kan je ook andere apps via een omweg downloaden, omdat de Minimal-phone op een aangepaste versie van Android draait. Je kunt zelfs op YouTube met de telefoon, hoewel dat door het scherm met lage verversingssnelheid waarschijnlijk geen pretje is.

Vier dagen zonder op te laden

Deze Minimal Phone lijkt meer op een smartphone dan een echte 'domme' telefoon, en heeft daarvoor ook de hardware in huis. Er is wifi aanwezig, Bluetooth, een koptelefooningang, een camera, en zelfs 5G. Bovendien kan je waarschijnlijk contactloos betalen met het toestel en hem koppelen met je auto via Android Auto.

Als kers op de taart heeft de Minimal-telefoon een batterij van 4000 mAh, wat goed zou moeten zijn voor vier volle dagen gebruik, waarna je hem weer aan de snellader kunt leggen.

In februari te bestellen

De makers beloven ook regelmatige veiligheidsupdates en willen het toestel ten minste vijf jaar ondersteunen. Het toestel zou omgerekend 370 euro gaan kosten, maar als je hem via de crowdfunding koopt die in februari van start gaat, gaat er nog wat van de prijs af.

Lees meer nieuws over smartphones, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.