©Unsplash

De beste to-do-apps om al je taken mee bij te houden – en af te strepen

De beste to-do-apps om al je taken mee bij te houden – en af te strepen

26 januari - 17:45

Een vol hoofd moet je legen op een to-do-lijstje: dat geeft overzicht en houvast. De appwinkels staan tjokvol met apps voor takenlijstjes, maar niet allemaal even handig of mooi. Dit vinden wij de beste.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: to-do-apps, onze beste vriend en grootste vijand. Want we kunnen niet zonder, maar als 'ie vol staat of niet lekker werkt dan schiet het nog niet op. We hebben een hoop van zulke apps geprobeerd door de jaren heen en met deze werken wij het lekkerst:

Clear – mooi, simpel en leuk

Dat een takenlijst geen taak op zich moet zijn, hebben ze bij Clear ter harte genomen. De app bestond al in de begindagen van de iPhone en is onlangs opnieuw verschenen. De app blinkt uit in simpel maar prettig design. Je hebt in beginsel gewoon een lijstje waarop je taken noteert. Die kan je van volgorde verslepen of afvinken – wat gepaard gaat met een aanmoedigend tingeltje. De standaardkleur, die loopt van rood bovenin tot geel onderin, helpt automatisch met het ordenen van taken van belangrijk naar onbelangrijk. Nieuwe taken voeg je toe door naar beneden te vegen, of door twee bestaande taken uit elkaar te knijpen.

In die doodsimpele basis zitten een hoop extra opties verstopt, voor wie dat wil. Er zit een reminder-functie in de app, je kan meerdere taken tegelijk sorteren en notities toevoegen. Ook het screenshot is briljant: maak een screenshot zoals je gewend bent, en je krijgt ook de mogelijkheid een heel lang screenshot te kiezen, met je hele lijst – of om de tekst meteen te kopiëren voor naar een andere app. Bovendien staat de app bol van de thema's en andere lol. Zo zie je je lijstjes in allerlei kleurstellingen, en kan je ook het app-icoontje aanpassen. Clear wil in het bijhouden van taken zo plezier en simpel mogelijk maken. De app is niet zo uitgebreid dan veel concurrenten, maar dat is nou juist zo fijn.

Clear is gratis te downloaden voor iPhone en iPad.

Things – voor de Apple-poweruser

Deze derde versie van Things is voor de meeste veeleisende Apple-gebruikers de beste keuze. Een ontwerp dat naadloos in macOS en iOS past, met ontzettend veel mogelijkheden. De app is gebouwd rond het Getting Things Done-principe, waarbij je eerst je hoofd leegmaakt in een Inbox en taken daarna verdeelt.

Things biedt ruim mogelijkheden voor die verdeling. Je hebt een Today-lijst voor de dag zelf, maar je kan ook grote projecten plannen die je onderveeteelt onder verschillende koppen, merkt met tags en meer. Zo hou je een totaaloverzicht, maar kan je ook makkelijk onderscheid maken tussen de korte en lange termijn – door simpelweg sommige taken op de Today-lijst te plaatsen en weg te werken.

Het toevoegen van nieuwe taken is vooral op de Mac erg fijn, met de autofill-functie. Op elk moment kun je een nieuwe taak toevoegen met control-spatie, en dus nog handiger: met control-option-spatie vult Things automatisch een link toe naar de app die je hebt open staan – waar mogelijk. Een url naar een website bijvoorbeeld, of naar een mailtje. De apps op iPhone, iPad en Apple Watch zijn al even prettig, en Things gebruikt een eigen, bloedsnelle en gratis sync, waar Apple nog een puntje aan kan zuigen.

Things is er voor Mac (59,99 euro), voor iPhone en Apple Watch (9,99 euro) en voor iPad (22,99 euro). Niet goedkoop, maar Things wordt al jaren erg goed ondersteund, met onlangs de toevoeging voor widgets. Bovendien betaal je dus geen abonnement – Things 3 verscheen in 2016 en wij hebben sindsdien niet bijbetaald.

Todoist – veelzijdig en breed ondersteund

Todoist is een mooi ontworpen manusje van alles. Hij werkt namelijk praktisch overal, met apps voor iOS en Android, voor Windows, Mac en Linux, Apple Watch en Wear OS en met brede browser-support. En Todoist is er op de groei: van gratis gebruik voor jezelf tot betaald om met teams aan de slag te gaan.

Todoist heeft een fijne quick-add-functie, waarbij je in normale mensentaal snel allemaal dingen kan toevoegen. Schrijf je bijvoorbeeld 'woe 3' achter je taak, wordt automatisch de woensdag over 3 weken toegevoegd als datum. En tik je er 'P1' bij, dan is het een taak van de belangrijkste prioriteit: dat maakt het sorteren weer makkelijker.

Wel zitten veel handige functies van Todoist in het betaalde abonnement. Gratis kan je absoluut een eind uit de voeten, maar voor bijvoorbeeld herinneringen op basis van locatie moet je betalen. Dan krijg je echter ook een steeds slimmere AI-assistent die helpt met het sorteren en aanvullen van je taken en projecten – Todoist kan zelfs nieuwe taken voorstellen of grote taken ophakken in kleinere sub-taken. Je kan je taken dan ook in een kalender-interface bekijken, voor extra overzicht.

Dat betaalde Pro-abonnement is met 4 euro per maand wat ons betreft prima te doen, als je ziet hoeveel functies je voor dat geld krijgt. Maar afhankelijk van je gebruik zou het zomaar kunnen dat ook de gratis versie van Todoist ruim voldoende voor je is – je krijgt in ieder geval nergens het idee dat je contant richting dat abonnement wordt geduwd. En als je geluk hebt, werk je in een organisatie die de zakelijke versie van Todoist gebruikt.

De AI-methode: vroeg, maar veelbelovend

AI is volgens tech-optimisten de oplossing voor al onze problemen. Een prima digitale takenplanner kan het nu al zijn, al hangt dat wel af van de kwaliteit van de opdracht. Goblin.tools is wat dat betreft vooral een leuke aanvulling op de bovenstaande apps. De site, die ook prima met Nederlandse opdrachten werkt, hakt grote taken op in kleinere stukjes. Zo krijg je een lijst met stappen die je zelf misschien zou vergeten, en krijg je dus een hele lijst zonder er zelfs iets voor te hoeven doen.

Tik bijvoorbeeld 'bureau opruimen' in en en klik op het toverstokje. De Magic ToDo van Goblin maakt daar dan tien stappen van, om het wat beter behapbaar te maken. 'Werkstuk Napoleon' helpt je stapsgewijs op weg van het verzamelen van informatie, het toevoegen van citaten en het opmaken van de tekst helemaal tot het uitprinten van het resultaat. Gratis, of voor 99 cent als app voor Android of voor iOS.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.