Apple en Spotify ruziën door over "versoepelingen" van App Store

©Unsplash

Apple en Spotify ruziën door over
27 januari om 10:35
Laatste update: 2 februari om 10:08

Apple moet zijn App Store flink aanpassen door aankomende Europese wet- en regelgeving. Iets waar veel appmakers erg blij mee zijn, al is er wel kritiek over hoe Apple de nieuwe regels toepast. Eén van de bedrijven die het meest kritisch is op Apple, dat is Spotify. De twee ruziën flink over de veranderingen.

In principe is het niets nieuws: Apple en Spotify liggen al jaren met elkaar overhoop, omdat Spotify het niet eens is met de regel dat zijn app in de App Store 30 procent commissie moet afdragen aan Apple (dus ook op abonnementen die mensen afsluiten). Dat zou gaan veranderen: doordat Apple ook andere appwinkels moet toelaten als de Digital Markets Act van de EU officieel ingaat, zag Spotify zijn kans schoon. 

Aanpassingen App Store

Het maakte dan ook eerder deze week al bekend in een blog dat het vanaf 7 maart makkelijker wordt om op je iPhone in de Spotify-app je abonnement aan te passen en dat er aanbiedingen aankomen. Spotify schreef: “Jarenlang had Apple, zelfs in onze eigen app, regels waarbij we je niets konden vertellen over aanbiedingen, hoeveel iets kostte of zelfs waar of hoe je het kon kopen. We weten het, behoorlijk gestoord. De DMA betekent dat we eindelijk details kunnen delen over aanbiedingen, promoties en betaalopties in de EU.” Daarnaast schrijft het dat het allemaal kan “zonder de last van een verplichte 30% belasting opgelegd door Apple”.

Nu was dit nog positief, maar toen had Apple nog niet bekend gemaakt wat zijn plannen precies waren in het kader van die Digital Markets Act. Het is mogelijk om apps buiten de App Store uit te brengen, maar er is een financiële vergoeding mee gemoeid die appmakers niet zagen aankomen. Het is de Core Technology Fee, een tol die ontwikkelaars moeten betalen om hun app te mogen plaatsen binnen iOS. Het kost 50 cent per geïnstalleerde app per jaar (maar wel pas na 1 miljoen downloads). De kosten lopen hiermee heel snel op en dat is een bittere pil voor appmakers. Zelfs als je een gratis app aanbiedt, en je krijgt twee miljoen downloads, dan moet je er maandelijks 41.000 euro voor aftikken aan Apple. Dan draai je als appmaker al gauw verliezen.

Afpersing

Fortnite-ontwikkelaar Epic Games heeft zich al negatief uitgesproken over deze kosten, net als Mozilla, het bedrijf achter internetbrowser Firefox. Ook Spotify-ceo Daniel Ek laat zijn onvrede blijken. In een blog schrijft hij: "Dit is gewoon afpersing. Apple heeft een onwerkbaar alternatief voorgesteld waar ontwikkelaars tot het einde van hun bedrijf aan vast zouden moeten zitten." Hij is ervan overtuigd dat deze nieuwe regels van Apple voor veel ontwikkelaars negatief uitpakken. “Zoals Apple net aan de wereld heeft laten zien, denken ze niet dat de regels op hen van toepassing zijn. In wezen was de oude belasting onaanvaardbaar geworden onder de DMA, dus hebben ze een nieuwe gecreëerd die zich voordoet als naleving van de wet.”

Apple heeft dit natuurlijk vernomen en hoewel het zich meestal niet zomaar mengt in negatieve zaken rondom het merk, spreekt het zich nu uit. In een statement schrijft het op 9to5Mac: "We ondersteunen graag het succes van alle ontwikkelaars - inclusief Spotify, dat de meest succesvolle muziekstreaming-app ter wereld heeft. De veranderingen die we delen voor apps in de Europese Unie geven ontwikkelaars keuze - met nieuwe opties voor het distribueren van iOS apps en het verwerken van betalingen. Elke ontwikkelaar kan ervoor kiezen om dezelfde voorwaarden te blijven hanteren als nu. En onder de nieuwe voorwaarden zou meer dan 99% van de ontwikkelaars hetzelfde of minder aan Apple betalen.” 

Spotify twijfelt

Ondertussen twijfelt Spotify of het zijn nieuw geïntroduceerde plannen voor 7 maart nog wel moet laten doorgaan. Het hoopt dat de EU zich uitspreekt over deze nieuwe truc van Apple om toch veel geld te blijven verdienen. De update vanuit Apple komt ook uit in maart, dus er zijn geen zeeën van tijd meer voor de EU om meer duidelijkheid te scheppen, als het zich hier überhaupt toe geroepen voelt.

Lees meer over Apple in Nieuwe versie Siri moet slimmer zijn dan ChatGPT: wanneer komt het naar je iPhone?