Viaplay niet meer op TV: kunnen Ziggo, KPN en Odido de Formule 1-streams aan?

©Viaplay

Viaplay niet meer op TV: kunnen Ziggo, KPN en Odido de Formule 1-streams aan?
29 januari om 22:01
Laatste update: 2 februari om 09:29

Dat Viaplay stopt met zijn lineaire tv-kanaal voor de Formule 1 kwam voor de Nederlandse providers, waaronder KPN, Ziggo, Odido en Delta, misschien uit de lucht vallen. Maar de telecombedrijven verwachten komend seizoen geen grote storingen meer door de vele F1-streams, zoals twee jaar geleden regelmatig gebeurde.

Viaplay trekt eind februari de stekker uit het tv-kanaal Viaplay Xtra. Die zender werd bij de Nederlandse providers de afgelopen twee jaar aan abonnees aangeboden en was bedoeld om het netwerk van de telecombedrijven te ontlasten. Voortaan moeten alle Nederlandse Viaplay-abonnees via streaming kijken. De Zweedse streamingdienst heeft eerder deze maand wel weer zijn jaarabonnement opnieuw gelanceerd. 

Nederlanders kunnen nog altijd een Viaplay-abonnement via hun provider nemen en dat is alleen per maand mogelijk, voor 16 euro per maand. Bij het nieuwe jaarabonnement van Viaplay zelf betaal je 12,79 euro per maand, maar daar zit je dus een jaar aan vast. Voordeel is dat je het abonnement ook maandelijks kan opzeggen.

De vier grote providers zeggen tegen TotaalTV 'geen drastische terugloop' in de verkoop van Viaplay-abonnementen te verwachten. KPN geeft veel klanten ook een zogenaamde entertainmentkorting van 5 euro per maand, die je kan inzetten bij het nemen van een abonnement op een streamingdienst zoals Viaplay. 

Geen probleem voor netwerk

Volgens Viaplay was het eigen Nederlandse tv-kanaal ‘niet langer nodig’, wat erop neerkomt dat het bedrijf verwacht dat de providers de stroom internetkijkers inmiddels wel goed aankunnen. In de eerste maanden van Viaplay in Nederland klaagden online-kijkers regelmatig over haperende streams.

​​De providers verwachten inmiddels geen problemen met de eigen netwerken als gevolg van het verdwijnen van het lineaire tv-kanaal en de extra streamers via internet. Er zou voldoende capaciteit op het kabelnetwerk van Ziggo en de glasvezelnetwerken van de andere telco's zijn om de Formule 1-streams aan te kunnen. 

F1 TV Pro

De Formule 1 is niet alleen te streamen bij Viaplay maar ook bij F1 TV Pro. Viaplay geeft zijn abonnees overigens voortaan ook gratis toegang tot de streams van F1 TV Pro.

Het kanaal Viaplay Xtra werd doorgegeven door Ziggo, KPN, Odido, Delta, Caiway en Solcon. Er zijn geen openbare kijkcijfers van de zender bekend, en volgens TotaalTV willen de providers die desgevraagd ook niet geven. Alleen KPN gaf wat informatie vrij door te stellen dat circa de helft van de abonnees die via KPN een Viaplay-abonnement heeft naar Viaplay Xtra keek.

Uitzendrechten

Viaplay heeft nog tot eind dit jaar de Nederlandse uitzendrechten van de Formule 1 en wil opnieuw bieden op de F1-rechten. Onder de andere gegadigden zouden Ziggo, Canal+ en Talpa zijn.

Lees meer nieuws over streaming, en mis niks met onze nieuwsbrief.