©Sparta

Fabrikant van fietsen Batavus en Sparta in zwaar weer: 'Bijna het einde'

Fabrikant van fietsen Batavus en Sparta in zwaar weer: 'Bijna het einde'

30 januari - 20:20 Laatste update: 1 februari - 02:37

Fietsfabrikant Accell uit Heerenveen, het moederbedrijf van populaire fietsmerken als Batavus en Sparta, heeft aangekondigd fors te gaan reorganiseren. Daarbij kan uiteindelijk bijna de helft van de banen bij het bedrijf in Nederland verloren gaan, zo waarschuwt vakbond FNV Metaal.

Lees ook: Welke fietsen van Batavus en Sparta komen straks nog uit Nederland?

Accell kondigde dinsdag een grootschalige reorganisatie aan. Een aanzienlijk deel van de productie zal naar Hongarije en Turkije verhuizen, landen waar de loonkosten een stuk lager liggen. Daardoor dreigen tussen 100 en 150 vaste werknemers in Nederland hun baan te verliezen.

Vakbond FNV Metaal maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van Accell. Bestuurder Erik Kotters spreekt in een bericht van de vakbond zelfs over mogelijke verdere reorganisaties in de toekomst. Indien niet snel geïnvesteerd wordt in nieuwe productieprocessen, denkt de bestuurder dat binnenkort een tweede ronde zal volgen, 'met uiteindelijk einde oefening van Accell in Nederland'.

Alleen 'high end' fietsen

Accell produceert fietsen van merken als Batavus, Koga Miyata en Sparta in Heerenveen. Na de reorganisatie zullen enkel nog de zogenoemde 'high end'-modellen, zoals die van Koga Miyata, in Nederland geproduceerd worden, alsook de bakfietsen. Modellen met hoge productievolumes, zullen gemaakt worden in Hongarije en Turkije.

Eind 2022 werd Accell overgenomen door KKR, een Amerikaanse investeringsfirma. "Nadat KKR het bedrijf in 2022 overnam, werd er een ambitie uitgesproken dat de locatie in Heerenveen een 'high end' fabriek werd. Maar nu kun je bijna spreken van 'the end' voor Accell in Nederland", zegt Kotters. 

Problemen VanMoof en QWIC

De problemen bij Accell staan niet op zich, want meer fabrikanten van zowel normale fietsen en e-bikes zijn de laatste tijd in zwaar weer gekomen. Zo gingen vorig jaar de Nederlandse e-bike-makers VanMoof en QWIC faillet. VanMoof heeft inmiddels een doorstart gemaakt en over de toekomst van QWIC moet binnenkort meer duidelijk worden.

Lees meer over fietsen of blijf op de hoogte met onze Bright-app voor je iPhone.