© Unsplash

iPhone dit jaar veel minder verkocht: deze analist weet waarom

iPhone dit jaar veel minder verkocht: deze analist weet waarom

30 januari - 20:46 Laatste update: 2 februari - 09:29

De bekende Apple-kenner Ming-Chi Kuo verwacht dat de iPhone-verkoop dit jaar erg zal tegenvallen. Volgens de gegevens van de analist gaat de iPhone-verkoop in 2024 dalen met 15 procent. 

Kuo baseert zich op informatie uit de toeleveringsketen van Apple. Volgens zijn gegevens zal Apple over genoeg halfgeleidercomponenten beschikken om ongeveer 200 miljoen iPhones te produceren in 2024. Dat zegt hij in een bericht op blogsite Medium. Omgerekend is dat een productiedaling van 15 procent vergeleken met 2023.

Meer rivalen op high-end markt

Er zijn een aantal redenen voor de pessimistische voorspelling. Eerst en vooral neemt de concurrentie op de high-end markt toe. Kuo wijst specifiek met de vinger naar smartphones met AI-toepassingen. Samsung, dat met zijn nieuwe Galaxy S24-smartphones sterk inzet op AI, profiteert daarvan en gaat volgens Kuo dit jaar 5 tot 10 procent meer telefoons dan verwacht verkopen. Daarmee neemt het Zuid-Koreaanse bedrijf een hap uit het marktaandeel van Apple.

Daarnaast is de vraag naar iPhones in China gekelderd. Volgens Kuo verscheepte Apple de afgelopen weken zelfs 30 tot 40 procent minder iPhones naar het Middenrijk. Dat is volgens de analist geen tijdelijk fenomeen. Apple moet opboksen tegen het Chinese merk Huawei, dat aan een heuse comeback bezig is op de smartphonemarkt. Ook de toenemende populariteit van opvouwbare smartphones in China speelt het bedrijf uit Cupertino parten.

Wel of geen AI?

Ook de lancering van de iPhone 16 in het najaar zal daar weinig verandering in brengen, denkt Kuo. Volgens de analist zal Apple pas vanaf 2025 aanzienlijke veranderingen aanbrengen aan het ontwerp van de iPhone. Ook op het gebied van AI zal Apple tot volgend jaar achterlopen, denkt hij.

De voorspellingen van Kuo staan in scherp contrast met eerdere berichtgeving dat Apple wel degelijk hard aan het werk is om AI te integreren. Volgens de krant Financial Times is het mogelijk dat dit jaar bijvoorbeeld al een nieuwe versie van persoonlijk assistent Siri wordt aangekondigd, die sterk gebruik maakt van generatieve AI. 

Bekijk onze Apple-vooruitblik voor 2024 en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.