© WaveAerospace

Deze drone haalt bijna 500 km/u en vliegt ook bij windkracht 10

Deze drone haalt bijna 500 km/u en vliegt ook bij windkracht 10

1 februari - 00:24

De Amerikaanse fabrikant WaveAerospace komt met de snelste quadcopter-drone ter wereld. De drone beschikt over een straalmotor en moet ook bij extreme weersomstandigheden in de lucht blijven.

De Huntress II Turbojet is niet alleen krachtig maar ook groot en zwaar, met een diameter van 4 meter en een gewicht van ruim 130 kg. Hij kan een lading tot wel 50 kg vervoeren, in tot vier verschillende vrachtcontainers die eraan zijn te monteren.

Het lanceren van de Huntress II Turbojet kan ter land, ter zee en in de lucht - dat laatste door hem uit een vliegtuig te gooien. Hij blijft maximaal twee uur vliegen en de live-beelden zijn tot een afstand van 30 kilometer te ontvangen. 

De drone kan zweven zoals een quadcopter of je kunt de straalturbine aanzetten voor als er grote spoed is. De maximumsnelheid is momenteel 483 km/u, maar in de toekomst kan dat zelfs nog sneller worden. 

Reddingsacties en militaire operaties

Deze drone is logischerwijs niet bedoeld voor consumenten, maar vooral voor militaire en logistieke toepassingen en voor hulpdiensten en reddingsbrigades. Een vorig model heeft WaveAerospace al eens aan de Amerikaanse kustwacht gedemonstreerd. Het is dan ook cruciaal dat de nieuwe drone in bijna alle weersomstandigheden kan vliegen. De Huntress blijft volgens de fabrikant in de lucht bij windkracht 10 en bij temperaturen tussen -34 en 54 graden Celsius. 

WaveAerospace zegt na vijf jaar ontwikkeling inmiddels genoeg investeringen te hebben opgehaald om met de productie van de Huntress II Turbojet te beginnen. Het bedrijf neemt al pre-orders aan en de eerste leveringen staan begin 2025 gepland. De prijs is niet openbaar gemaakt. De eerste vliegtests met een volledig prototype vinden in het derde kwartaal plaats.

Lees meer over drones of blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.