©Crosswind

Google sluit grootste windstroom-deal tot nu toe voor Nederlandse datacenters

Google sluit grootste windstroom-deal tot nu toe voor Nederlandse datacenters

1 februari - 11:21 Laatste update: 14:35

Google gaat een grote hoeveelheid windstroom afnemen om voor zijn Nederlandse datacenters, afkomstig van de nieuwe windparken in de Noordzee.

Google wil per 2030 al het energieverbruik van al zijn datacenters groen opgewekt hebben. Die datacenters draaien dan misschien niet op enkel groene energie, maar het verbruik wordt voortdurend volledig gecompenseerd. Daarvoor heeft Google nu een nieuwe overeenkomst gesloten met Ecowende en Crosswind, samenwerkingsverbanden van Eneco en Shell.

In totaal koopt Google een capaciteit van 478 megawatt, die wordt opgewerkt met de windmolens van Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust West. Google spreekt van "ons grootste offshore windproject ooit". Samen met de bestaande energie-aankopen van Google denkt het bedrijf zijn Nederlandse datacentra en kantoren dit jaar voor ruim 90 procent koolstofvrij te hebben – in 2023 moet dat 100 procent zijn. Met andere deals in onder meer België voegt Google een capaciteit van 700 megawatt aan groene energie toe aan zijn verbruik.

Verbruik lokaal en per uur gemeten

Google vermeldt bij enkele van zijn nieuwe projecten dat het er gekeken wordt naar het verbruik en de opgewekte capaciteit per uur. Voorheen kochten grootverbruikers van stroom namelijk certificaten met groene stroom om hun verbruik te compenseren, maar vaak op basis van hun jaarverbruik en lang niet altijd lokaal. Zo compenseer je uitstoot op plek A met groene energie op plek B: op papier goed geregeld, maar niet toekomstbestendig.

Daarom willen bedrijven als Google en Microsoft nu meer lokaal groene energie afnemen, die 24 uur per dag strookt met de vraag. Dat is daadwerkelijk groen in plaats van een compensatie, en zou er bovendien voor moeten zorgen dat het stroomnet versterkt wordt, om berekend te zijn op dat lokale verbruik.

Meer over groene energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.