©Apple

Apple's Tim Cook zegt over AI wat we stiekem allemaal al wisten

Apple's Tim Cook zegt over AI wat we stiekem allemaal al wisten

2 februari - 10:00 Laatste update: 10:14

Tim Cook heeft eindelijk meer gezegd over de toekomst van generatieve AI bij Apple. De topman is 'ontzettend enthousiast' over wat zijn bedrijf later dit jaar met AI gaat doen.

Er klinken al maanden steeds luidere geruchten dat Apple met onder meer iOS 18 vol inzet op AI. En waar Apple het afgelopen jaar stil was, tussen het AI-geweld van concurrenten Google, Meta en Microsoft, heeft Tim Cook nu wél wat over AI gezegd. Dat deed de topman na de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Apple.

Apple steekt volgens Cook "enorme hoeveelheden tijd en moeite" in AI-functies die "later dit jaar" beschikbaar komen. Dat is nogal een tipje van de sluier van het normaal gesproken zo geheimzinnige Apple. "Terwijl we vooruit kijken, zullen we blijven investeren in deze en andere technologieën die de toekomst zullen vormgeven", aldus Cook. "Dat omvat kunstmatige intelligentie, waar we enorm veel tijd en moeite blijven besteden, en we zijn verheugd om later dit jaar de details van ons lopende werk in die ruimte te delen."

Vast meer tijdens WWDC

Het laat zich raden wanneer 'later dit jaar' is: dat moet WWDC zijn, de ontwikkelaarsconferentie van Apple waar nieuwe versies van iOS, macOS en meer worden getoond. Heel veel meer wilde Cook nog niet zeggen over de plannen. "Onze werkwijze is altijd om eerst ons werk te doen, en er dán pas over te praten, en niet op onszelf vooruit te lopen", zegt Cook. "Maar we hebben een aantal dingen waar we ongelooflijk enthousiast over zijn, waar we het later dit jaar over zullen hebben."

De openheid van Cook is waarschijnlijk een antwoord op de roep van investeerders. Die zijn toch bezorgd over het uitblijven van AI-ontwikkelingen van Apple, terwijl de concurrenten over elkaar heen buitelen: naast Google, Meta en Microsoft zette ook rivaal Samsung onlangs vol in op AI met de nieuwe Galaxy S24-toestellen, de belangrijkste concurrent voor de iPhone. Cook moest dus haast wel iets zeggen, ook al wist eigenlijk iedereen al wel dat Apple aan AI werkt.

Bekijk onze Apple-vooruitblik voor 2024 en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.