©Unsplash

iPhone 15 verkoopt beter dan verwacht maar Apple heeft één groot probleem

iPhone 15 verkoopt beter dan verwacht maar Apple heeft één groot probleem

1 februari - 23:04 Laatste update: 23:52

De iPhone was een lichtpuntje in de nieuwe kwartaalcijfers van Apple. De goede iPhone-verkoop in veel landen compenseerde een heel slecht kwartaal in China, waar de omzet instortte.

De omzet en winst van Apple zijn in het vierde kwartaal van 2023 gestegen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Met de groei maakte Apple een eind aan een reeks van kwartalen met dalingen. De winst nam met 16 procent toe op jaarbasis en de omzet ging met 2 procent omhoog. De omzetgroei kwam volgens Apple-ceo Tim Cook vooral door de iPhone en een recordomzet voor de diensten. Er zijn nu wereldwijd meer dan 2,2 miljard actieve Apple-apparaten.

De iPhone-verkoop overtrof de verwachtingen van analisten op Wall Street. De iPhone leverde afgelopen kwartaal een omzet van 69,7 miljard dollar op, een toename van 6 procent op jaarbasis.

Experts maken zich de laatste tijd echter wel zorgen over de iPhone-verkoop, mede doordat de iPhone 16 deze herfst naar verwachting weinig grote vernieuwingen zal krijgen. Ook vallen de cijfers over de klanttevredenheid van de iPhone 15 Pro tegen vergeleken met de voorgangers.

Wat is er aan de hand in China?

Ondanks de positieve cijfers wereldwijd heeft Apple een levensgroot probleem in China, want daar daalde de omzet afgelopen kwartaal met 13 procent naar 20,8 miljard dollar. Analisten hadden op 23,5 miljard gerekend, een pijnlijk verschil. Het was een van de slechtste vierde kwartalen van Apple in jaren.

Apple heeft in China last van de grote comeback op de smartphonemarkt van het Chinese merk Huawei. Ook zijn opvouwbare smartphones relatief populair onder Chinese consumenten, maar Apple heeft geen opvouwbare iPhone. "China is de meest competitieve smartphonemarkt ter wereld", erkende Tim Cook in een toelichting. Ook speelt een grotere economische trend mee: de bestedingen van consumenten in China dalen de laatste tijd.

Diensten groeien als kool

De dienstentak van Apple, waar onder meer de App Store en de streamingdiensten Apple Music en Apple TV+ onder vallen, haalde de beste groeicijfers, met een omzetstijging van 11 procent op jaarbasis. De diensten leverden in totaal 23,1 miljard dollar op, al was dat nog iets minder dan Wall Street gemiddeld had ingeschat.

De omzet uit iPads daalde opnieuw fors, met 25 procent, en die van het onderdeel wearables, smart home en accessoires nam met 13 procent af. De omzet uit Macs bleef vrijwel gelijk (+0,6 procent). 

Verkoop Vision Pro van start

Vrijdag begint Apple in de VS met de verkoop van zijn mixed reality-bril Vision Pro, die 3499 dollar kost. "Vanaf morgen kunnen klanten de ongelooflijke Apple Vision Pro ervaren", aldus Tim Cook. "We zetten ons als altijd in voor baanbrekende innovatie – in lijn met onze waarden en namens onze klanten."

De headset is sinds 19 januari te pre-orderen, maar Apple maakte nog geen verkoopaantallen van de Vision Pro bekend.

Lees meer nieuws over Apple en mis niks met onze nieuwsbrief.