©ESPN

Alleen streamen: ESPN gaat Viaplay achterna, sommige wedstrijden niet op TV

Alleen streamen: ESPN gaat Viaplay achterna, sommige wedstrijden niet op TV

6 februari - 21:25 Laatste update: 21:57

Sportzender ESPN gaat sommige live-uitzendingen van voetbalduels alleen via streaming aanbieden. Die wedstrijden zijn dan niet op de televisiezenders van ESPN te zien. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van Viaplay, dat voortaan alleen via streaming uitzendt.

Vandaag werd officieel aangekondigd dat de Eredivisie minimaal tot 2030 wordt uitgezonden door ESPN. Ook breidt ESPN per direct het aanbod aan live-uitzendingen van wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie (KKD) en de Azerion Vrouwen Eredivisie flink uit.

Maar net als bij Viaplay, dat deze maand stopt met zijn Nederlandse tv-kanaal Viaplay Xtra, zijn sommige ESPN-uitzendingen straks alleen via internet te bekijken en niet op een van de vier tv-zenders. "Door de enorme uitbreiding van het live aanbod kan het voorkomen dat er niet altijd een tv-kanaal van ESPN beschikbaar is. In dat geval worden de wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie online live uitgezonden op ESPN Watch." 

Sommige wedstrijden niet live

De wedstrijden uit de KKD worden volgens ESPN 'waar mogelijk' uitgezonden, maar het kan gebeuren dat een duel helemaal niet live wordt gebracht, niet via tv en niet via streaming. "Omdat het niet mogelijk is gebleken om lopende dit seizoen structureel spreiding aan te brengen in de speeldagen en aftraptijden van de Keuken Kampioen Divisie, kan het voorkomen dat op een speeldag een of twee wedstrijden niet live uitgezonden kunnen worden", aldus ESPN in een toelichting.

Van het vrouwenvoetbal uit de Azerion Eredivisie worden vanaf dit weekend wel alle wedstrijden live uitgezonden, maar sommige duels dus niet op een tv-kanaal maar alleen via ESPN Watch.

ESPN Watch activeren

Abonnees moeten eerst een account op ESPN.nl aanmaken en hun tv-abonnement koppelen om ESPN Watch te kunnen gebruiken. Vervolgens zijn de live-uitzendingen beschikbaar via ESPN.nl/kijklive.

De sportzender gebruikte ESPN Watch de afgelopen jaren ook al op de laatste speeldag van de eredivisie. Dan worden alle wedstrijden tegelijkertijd gespeeld, waardoor ze niet allemaal live op de televisie komen.

Nederlaag voor Ziggo, KPN en Odido

De verlenging van de voetbaldeal van ESPN is overigens een forse nederlaag voor de Nederlandse providers. Ziggo, KPN, Odido en Delta deden samen een poging om de eredivisie-uitzendrechten binnen te halen, maar de telecombedrijven visten achter het net. Toezichthouder ACM gaf groen licht voor de nieuwe deal tussen ESPN en de Eredivisie CV. 

Viaplay

De providers kampten twee jaar geleden na de lancering van Viaplay wekenlang met grote netwerkproblemen door de populariteit van de Formule 1-streams van de Zweedse dienst. Inmiddels kunnen de providers de streamingaantallen aan. Ook bij de nieuwe ESPN-streams worden geen problemen verwacht.

Viaplay zendt naast de Formule 1 ook de Premier League en de Bundesliga uit en is daarmee ook een grote concurrent voor ESPN. VodafoneZiggo is een van de partijen die ook zou azen op het binnenhalen van de uitzendrechten van de Formule 1 vanaf 2025.

Lees meer nieuws over streaming, en mis niks met onze nieuwsbrief.