©Norad/Lucasfim

Musk versus Mandalorian: X steunt rechtszaak van ontslagen actrice tegen Disney

Musk versus Mandalorian: X steunt rechtszaak van ontslagen actrice tegen Disney

7 februari - 12:24

Actrice Gina Carano werd door Disney ontslagen uit haar glansrol in The Mandalorian, vanwege dingen die ze op Twitter had gezegd. Nu klaagt ze Disney aan, en krijgt daarin steun van X-eigenaar Elon Musk.

Carano speelde in The Mandalorian in de eerste twee seizoenen de prominente rol van Cara Dune, een huurling die vaak met Mando en Baby Yoda optrok. In het derde seizoen was ze ineens nergens meer te bekennen, omdat Lucasfilm haar toen had ontslagen. Aanleiding voor het ontslag was onder meer het belachelijk maken van transgender-mensen, door hun voornaamwoorden op Twitter op de hak te nemen.

Ook vergeleek de actrice het zijn van een Republikein met zijn van een Jood tijdens de Holocaust. Verder sloot Carano zich aan bij de groep Amerikanen die meent dat de verkiezing van president Biden nep is. De optelsom van uitingen was voor Lucasfilm en moederbedrijf Disney blijkbaar genoeg, maar Carano pikt het niet. In een klacht stelt de actrice dat ze gewoon haar mening uitte, en eist ze weer aangenomen te worden in haar rol, meldt the Hollywood Reporter.

Musk betaalt rechtbankkosten

Opvallend is dat X-eigenaar Elon Musk de kosten voor de rechtszaak betaalt. Musk beloofde eerder dat hij dat zou doen voor gebruikers van X die op basis van hun berichten op het platform juridische problemen zouden krijgen. Dat punt ligt gevoelig voor Musk: hij Twitterde ooit over het van de beurs halen van Tesla, wat later niet waar bleek. Wel profiteerde het aandeel Tesla daarvan, wat volgens de Amerikaanse beurswaakhond dan weer verboden beïnvloeding was.

Musk kreeg een Twitterverbod en haalde het daarna in zijn hoofd om het sociale netwerk dan maar helemaal te kopen en om te dopen tot een 'veilige haven voor vrijheid van meningsuiting'. Dat voornemen herhaalt X nu:

"Als teken van de toewijding van X aan vrijheid van meningsuiting, zijn we er trots op financiële steun te bieden voor de rechtszaak van Gina Carano, waardoor ze in staat is om rechtvaardiging te zoeken voor haar rechten op vrijheid van meningsuiting op X en de mogelijkheid om te werken zonder pesten, intimidatie of discriminatie."

Meer Elon Musk en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.