©9to5mac

De eerste opvouwbare iPhone: komt-ie er dan tóch?

De eerste opvouwbare iPhone: komt-ie er dan tóch?

7 februari - 19:04 Laatste update: 19:13

Apple blijft een opvouwbare iPhone ontwikkelen, ondanks dat het project eerder op de lange baan werd geschoven. Inmiddels heeft Apple werkende prototypes van een vouwbare iPhone in twee formaten. Ook wordt er gesproken met leveranciers over de onderdelen.  

Terwijl concurrent Samsung binnenkort alweer zijn zesde generatie vouwtelefoons op de markt brengt, is het wachten nog altijd op de eerste iPhone met een opvouwbaar scherm. Apple werkt nog wel serieus aan zo’n vouwbare iPhone, meldt The Information op basis van bronnen die meer weten over Apple's plannen. De prototypes van de vouwbare iPhones zouden zich nog in een vroeg stadium van de ontwikkeling bevinden.

Apple onderzoekt de mogelijkheid van een opvouwbare iPhone al sinds 2018. Inmiddels zijn er twee werkende prototypes, die beide als een klaptelefoon kunnen worden opgevouwen, vergelijkbaar met de Galaxy Z Flip van Samsung. 

Zo dun mogelijk maken

Apple heeft volgens The Information onlangs met Aziatische fabrikanten gesproken over het bestellen van componenten voor een opvouwbare iPhone in twee formaten. Daarmee is de introductie van de eerste vouw-iPhone echter nog geen zekerheid. Apple kan alsnog beslissen om het project te annuleren als het eindresultaat niet voldoet.

Een van de uitdagingen is dat Apple het toestel zo dun mogelijk wil maken. De ontwerpers zouden het apparaat half zo dun als de huidige iPhones willen maken, zodat het toestel als het is dichtgeklapt niet te dik is. Ook onderzoekt Apple het gebruik van schermen die naar buiten gericht zijn, zodat je ze kunt gebruiken als de iPhone is dichtgevouwen.

Onzichtbare vouw in het midden

Rond 2020 werd het project voor de vouwbare iPhone al eens opgeschort, waarna Apple verder werkte aan een prototype van een 8 inch opvouwbare iPad. Een vouwbare tablet is makkelijker te ontwikkelen omdat de iPad dikker mag zijn, maar de komst van deze foldable tablet is onzeker.

Inmiddels is het project voor de opvouwbare iPhone weer nieuw leven ingeblazen. Apple wil daarbij de vouw in het midden van het scherm zo onzichtbaar mogelijk maken. Als het toestel opengevouwen plat op tafel ligt, moet je er op kunnen tekenen met een Apple Pencil.

Populair in China

Een extra reden voor Apple om de vouwbare iPhone te maken is dat vouwtelefoons relatief populair zijn onder Chinezen. De laatste tijd daalt de iPhone-verkoop in China flink, wat een steeds groter probleem is voor Apple. Dat terwijl de vouwtelefoons van Xiaomi en Huawei in China wel goed verkopen.

Verwacht niet dat je de iPhone 16 of iPhone 17 al kunt opvouwen. Het duurt waarschijnlijk nog meerdere jaren voordat Apple tevreden is over zijn eerste opvouwbare iPhone. 

Niks missen over Apple? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.