©Unsplash

Wraak of fout? iOS 17.4 lijkt web-apps niet meer te ondersteunen

Wraak of fout? iOS 17.4 lijkt web-apps niet meer te ondersteunen

9 februari - 10:38

Nog een addertje onder het gras van iOS 17.4: in de EU lijken web-apps niet meer te werken zoals bedoeld. Dat lijkt een gevolg van de EU-eis om van Safari niet meer de standaard-browser te maken.

iOS 17.4 is de veelbesproken update waarmee Apple onder druk van de EU de App Store openbreekt. Ook is Safari dan niet meer de standaard browser: je krijgt straks de keuze uit twaalf verschillende browsers. En dat blijkt een onvoorzien gevolg te hebben voor de zogenoemde progressive web apps of PWA's. Zulke web-apps zet je als een icoontje op je thuisscherm, en bij openen zien ze eruit als een app – zonder het randje van een browser en met de mogelijkheid om push-berichten te sturen.

Bovendien kun je PWA's in de App Store plaatsen. De PWA is dus een soort light-app: lang niet alle mogelijkheden van een app, maar wel mooier dan een mobiele webpagina. Alleen in iOS 17.4 werken ze niet meer goed in de EU, meldt The Register. Wie hier een PWA-app opent, krijgt gewoon de mobiele site in de browser naar keuze. Daarmee wordt de knop op het thuisscherm dus gedegradeerd van web-app tot simpele bladwijzer.

Een fout…

De vraag is nu: gaat het om een fout in de bèta van iOS 17.4, of is er meer aan de hand? Ontwikkelaar Maximiliano Firtman dacht in eerste instantie aan een bug. Maar in de tweede bèta van iOS 17.4 die deze week verscheen, zit de melding dat web-apps "voortaan in de standaard-browser geopend worden".

Apple heeft echter nog niet op de situatie gereageerd. Het is mogelijk dat het systeem achter de web-apps nog niet geschikt is voor het wisselen van de standaardbrowser in iOS. En omdat Apple vanaf maart dus niet meer Safari mag aanbieden als standaardbrowser, mag dat ook niet ongemerkt – Safari is de motor achter web-apps.

En hoewel web-apps ook werken in sommige andere browsers, is het goed denkbaar dat ze niet met alle browsers werken – of dat de koppeling in iOS nog niet goed werkt. Wat gebeurt er als je nu een web-app op je thuisscherm hebt, maar straks een andere browser als standaard instelt? Mogelijk is het openen van de web-app in de browser de minste van twee kwaden – omdat de knop anders in een doodlopende weg zou veranderen.

… of wraak?

Sommigen denken echter dat Apple de gelegenheid aangrijpt om zijn onvrede met de EU-regels te uiten. Het voldoet wel aan de regels, maar op een manier die toch nadelig uitpakt voor sommigen. Open Web Advocacy, een groep die web-apps veelzijdiger wil maken door hun open karakter, trok al aan de bel.

"We dachten al dat Apple zoiets zou kunnen proberen, maar verwierpen het als te schaamteloos concurrentiebeperkend, zelfs voor hen", stelt Alex Moore, uitvoerend directeur van Open Web Advocacy. "Apple moet duidelijk maken of dit nog niet is af is, of dat het een bug is, maar als deze functionaliteit ooit op de apparaten van gebruikers komt, zal het laten zien dat Apple actief probeert te voorkomen dat het web ooit eerlijk concurreert met hun App Store."

Meer over de App Store en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.