©Unsplash

Sam Altman wil 7.000 miljard dollar om de chipwereld op zijn kop te zetten

Sam Altman wil 7.000 miljard dollar om de chipwereld op zijn kop te zetten

11 februari - 20:00 Laatste update: 12 februari - 13:56

Nvidia is een hele grote speler in de chip-industrie en met name chips die voor AI wordt ingezet. OpenAI-topman Sam Altman wil de aanval inzetten, maar daarvoor heeft hij wel wat geld nodig. Zo'n 5 tot 7 biljoen (!) dollar schat hij in.

Altman denkt dat dat nodig is voor de toekomst van kunstmatige intelligentie en verwacht dat er ook wel ruimte voor is, omdat er simpelweg zulke groten getale aan chips nodig zijn. Zo hebben alle sensoren van een zelfrijdende auto bijvoorbeeld chips nodig, en hebben we met steeds meer smarthomegadgets ook meer chips nodig, laat staan als daar ook steeds meer AI-functies op moeten komen, want die hebben rekenkracht nodig en dat is wat zo’n processor levert.

Eigen chips maken

The Wall Street Journal schrijft dat de OpenAI-topman al met allerlei investeerders praat, waaronder overheden in het Midden-Oosten, omdat hij denkt dat het nodig is om meer chips te maken. Hij noemt het bedrijf of product nu nog bij de codenaam Tigris. Toch zal niet iedereen in zee willen met Tigris. Hij heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in Rain, een AI-chip-startup uit San Francisco. Op zich niks mis mee, hij wilde er zelfs voor 51 miljoen dollar aan chips van kopen, maar dit heeft de regering van de Verenigde Staten tegengehouden. Het twijfelde aan de veiligheid, omdat er een Saudi-Arabische investeerder bij Rain betrokken was.

Altman flirt vaker met het Midden-Oosten als het om zijn ambities gaat met betrekking tot AI. Dat zit natuurlijk veel geld, maar het is ook precies een deel van de wereld waar de Amerikanen doorgaans weinig vertrouwen in hebben. Of Tigris uiteindelijk dus echt van de grond zal komen, dat is afwachten. Er is immers ook wel heel veel geld nodig. Toch is Altman overtuigd dat dat is wat nodig is om de AI-droom te verwezenlijken en om de markt van chips genoeg op te schudden om te zorgen voor meer concurrentie en dus ook meer veranderingen in prijzen. 

Lees meer over AI of abonneer je op onze nieuwsbrief.