©lentinidante

Open deur: Vision Pro achter het stuur ook in Nederland strafbaar, stelt minister

Open deur: Vision Pro achter het stuur ook in Nederland strafbaar, stelt minister

12 februari om 14:35

Ieder weldenkend mens snapt het hopelijk, maar de minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt het nog even duidelijk: je mag ook in Nederland achter het stuur geen Vision Pro op.

De Amerikaanse verkeersminister was vorige week al woedend toen meerdere automobilisten in de VS filmpjes plaatsten waarin ze met een Vision Pro op hun hoofd achter het stuur zitten. En hoewel de Vision Pro hier officieel niet te koop is, geldt voor importerende Nederlandse Apple-fans hetzelfde credo: geen VR-bril op je neus in de auto. "Ik neem aan dat Nederlanders hun verantwoordelijkheid nemen en zo’n bril niet dragen tijdens het rijden", zegt Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, desgevraagd tegen het AD.

De minister verwacht echter dat wij nuchtere Nederlanders over het algemeen niet dom genoeg zullen zijn om met een Vision Pro op te gaan rijden. "Met Google Glass hebben we gezien dat het niet zo’n vaart loopt, mensen zijn verstandig genoeg om die niet te gebruiken tijdens het rijden", aldus Harbers. Een Google Glass zou nog minder gevaarlijk zijn, omdat je dan het gros van je normale gezichtsveld nog hebt: alleen rechtsboven heb je afleiding. In sommige Amerikaanse staten was het dragen van de Glass echter ook al nadrukkelijk verboden.

VR in de auto nog gevaarlijker

Bij een VR-bril met video-doorvoer in hoge kwaliteit, zoals de Vision Pro en in mindere mate de Meta Quest 3, zie je je omgeving scherp en in kleur. Echter: dat is via camera's die niet zo goed zijn als je eigen oog. Je ziet dus alsnog minder scherp, minder ver, minder gedetailleerd en met een kleiner blikveld dan je gewend bent. En het belangrijkste: als er iets met de camera's of de bril gebeurt, zit je feitelijk met een geblindeerde skibril in de auto: levensgevaarlijk.

Zulk gevaarlijk gedrag is dan ook hartstikke strafbaar. "Op basis van artikel 5 in de Wegenverkeerswet kunnen mensen een forse boete krijgen als ze met deze bril op het verkeer hinderen of in gevaar brengen. Roekeloos rijgedrag is strafbaar, en dat is wat mensen doen die met zo’n bril op achter het stuur zitten", aldus de verkeersminister.

Technische afleiding blijft probleem

Nog los van nieuwigheden zoals de Vision Pro, blijft het gebruik van smartphones en andere technologische afleiding in de auto een groot probleem. We laten ons maar al te makkelijk afleiden door binnenkomende appjes – sommige mensen zetten zelfs video's op tijdens het rijden. En zoals de overheid het al handig maar eng samenvat: 3 seconden afleiding bij 120 kilometer per uur is 100 meter kijken zonder te rijden.

Ook op de fiets is het gebruik van smartphones al een paar jaar verboden, en ook dat blijven we nog doen. Nog geen jaar geleden bleek dat het aantal boetes voor telefoongebruik in de auto en op de fiets fors blijft toenemen, ook al zijn de boetebedragen al steeds verder verhoogd.

Wij hebben de Vision Pro ook al: we pakten 'm uitbreid uit, en vertellen je wat je er in Nederland allemaal mee kan – oh, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!