©Meta

Meta-topman Zuckerberg na proberen Vision Pro: 'Quest 3 is het betere product'

Meta-topman Zuckerberg na proberen Vision Pro: 'Quest 3 is het betere product'

14 februari - 10:29

Mark Zuckerberg is met zijn Quest-brillen momenteel nog steeds de grootste speler op de markt van VR-brillen. Hij probeerde zijn grootste concurrent, de Vision Pro, en was niet erg onder de indruk.

Zuckerberg zei na de onthulling van Apples bril al dat de Vision Pro 'niet de toekomst' is die hij voor ogen heeft. En hoewel hij later toegaf dat de Vision Pro goed kan zijn om klanten naar de metaverse de trekken, is het toch vooral boeiend om te horen wat Zuckerberg vindt van de Apple-bril. Nou, hij heeft 'm geprobeerd en zijn ervaring op Instagram gedeeld.

"Op voorhand dacht ik al dat de Quest het meeste waar voor z'n geld zou zijn voor de meeste mensen, omdat 'ie heel goed is en zo'n zeven keer minder duur", zegt Zuckerberg. Maar na het proberen is hij helemaal overtuigd van zijn eigen gelijk: "De Quest heeft niet alleen de beste waarde, het is überhaupt het beste product", zegt Zuckerberg, die goed op weg is om 50 miljard dollar in het metaverse en aangrenzende technologieën te investeren.

'Vision Pro beter voor entertainment, Quest voor de rest'

Volgens Zuckerberg is zijn Quest 3 beter in de meeste dingen. Natuurlijk een gevalletje 'wij van WC Eend', maar Zuckerberg heeft een aantal punten los van de prijs – de Quest 3 kost 499 dollar, de Vision Pro 3499 dollar. Door het 120 gram lagere gewicht kun je de Quest 3 volgens Zuckerberg langer comfortabel dragen. Ook is de batterij van de Quest 3 ingebouwd, terwijl die bij de Vision Pro via een kabel is bevestigd.

Bovendien is het gezichtsveld van de Quest 3 wijder dan dat van de Vision Pro. De Quest 3 biedt een gezichtsveld van 110 graden horizontaal bij 96 graden verticaal. De precieze afmetingen van het blikveld van de Vision Pro zijn niet bekend, maar het is zichtbaar kleiner dan dat van de Quest 3: je ziet eerder randen aan je blikveld. Daar staat tegenover dat de Vision Pro veel scherper beeld biedt, zowel virtueel als de camerabeelden van je omgeving.

"Quest 3 is beter in de meeste dingen waar mensen mixed reality voor gebruiken", stelt Zuckerberg. Het app- en game-aanbod voor de Quest is simpelweg groter, aldus de topman, met apps voor werken, fitness, het samenkomen met vrienden en natuurlijk de grote hoeveelheid games die er al voor de Quest zijn. De Vision Pro is volgens Zuckerberg wel beter voor entertainment, zoals het kijken van films en series.

Soort strijd: open tegen gesloten

Zuckerberg geeft toe dat de schermen van de Vision Pro scherper zijn dan die van de Quest 3, maar vindt dat Apple veel offers heeft gemaakt voor die scherpte. De topman vindt dat de beelden van de Vision Pro wat donkerder en meer blurry zijn dan die van zijn eigen bril. Ook prijst hij de oogtracking van de Vision Pro, iets dat wel in zijn duurdere Quest Pro zat, en dat "in de toekomst" terug zal komen naar nieuwe Quest-brillen. De handbediening van de Quest 3 is volgens Zuckerberg beter dan die van de Vision Pro – al zijn de meningen daarover verdeeld. Door het grotere aantal sensoren op de Vision Pro ziet de bril van Apple je handen bijvoorbeeld zelfs als die op je schoot liggen.

De Meta-topman probeert de Quest-brillen ook weg te zetten als het open alternatief tegenover de gesloten Vision Pro. Of dat helemaal eerlijk is valt te bezien: net als Apple wil ook Meta commissie voor deelname aan de metaverse, hoewel het met een kleine omweg inderdaad mogelijk is om zonder toestemming van Meta software op de Quest-brillen te dragen. Zuckerberg besluit dat de Quest een voorsprong heeft op het gebied van apps en games. Het moet blijken of Apple met de Vision Pro en de bijbehorende App Store kan herhalen wat het met de iPhone op smartphone-gebied heeft gedaan.

Wij hebben de Vision Pro ook al: we pakten 'm uitbreid uit, en vertellen je wat je er in Nederland allemaal mee kan – oh, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief!