© bol.com

Concurrentiewaakhond onderzoekt of bol.com zichzelf voortrekt

Concurrentiewaakhond onderzoekt of bol.com zichzelf voortrekt

14 februari - 14:10 Laatste update: 14:10

De Nederlandse concurrentiewaakhond ACM is een onderzoek gestart naar bol.com. Het bedrijf zou zichzelf mogelijk voortrekken tegenover andere verkopers op zijn site.

De ACM zegt op zijn website dat het 'een online platform' onderzoekt omdat het zichzelf en een aantal ondernemers zou bevoordelen. Het platform in kwestie is bol.com. Dat bevestigde het bedrijf zelf in een persbericht.

De concurrentiewaakhond heeft informatie gevraagd aan bol.com. Volgens de ACM is het bedrijf verplicht om die informatie te delen. De vragen gaan over de manier waarop bol.com zijn platform heeft ingericht voor zijn verkooppartners. Het bedrijf zelf heeft al aangegeven dat het zijn best doet om de gevraagde informatie te verschaffen. 

Waar gaat dit over?

De ACM zelf zegt dat het aanwijzingen heeft dat bol.com zijn eigen producten en die van een aantal ondernemers voortrekt. Dat zorgt ervoor dat aanbiedingen van andere bedrijven minder goed zichtbaar zijn, zelfs wanneer die betere prijzen of kwaliteit aanbieden. Meerdere bedrijven hebben dat gemeld aan de ACM. Ook zou bol.com data van ondernemers gebruiken om zijn eigen positie te versterken.

Nu zal de ACM onderzoeken of bol.com de wet heeft overtreden. De waakhond benadrukt dat het best mogelijk is dat dit niet het geval is. Indien dat wel zo is, zal bol.com de kans krijgen om zichzelf te verdedigen. Verdere stappen houden potentieel boetes of dwangsommen in. 

Meer nieuws over wetgeving, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.