Amazon aangeklaagd om verplichte reclames op Prime Video: 'Oneerlijk en onethisch'

©Pexels

Amazon aangeklaagd om verplichte reclames op Prime Video: 'Oneerlijk en onethisch'
14 februari om 19:58
Laatste update: 14 februari om 21:51

Amazon Prime Video begon onlangs in meerdere landen met het tonen van reclamespotjes tussen films en series. Daar zijn veel abonnees helemaal niet van gediend. Een boze Amazon-klant klaagt het bedrijf aan en hoopt dat de rechter een einde maakt aan de praktijken.

Bij Amazon Prime Video moet je in de eerste landen sinds kort een extra bedrag per maand betalen als je reclamevrij naar series en films wilt kijken. Doe je dat niet, dan krijg je standaard reclamespotjes te zien. Dat schoot sommige abonnees in het verkeerde keelgat. Een Amerikaanse Amazon Prime-klant laat het niet bij mopperen en start nu een class-action rechtszaak tegen het bedrijf. Hij beschuldigt Amazon van valse reclame en misleidende praktijken. 

"Dit is oneerlijk, omdat abonnees al betaalden voor de advertentievrije versie. Ze zouden niet extra moeten betalen voor iets waarvoor ze al betaald hebben", aldus de aanklacht van Wilbert Napoleon uit Californië. De actie van Amazon is volgens hem in strijd met de wetten die consumenten moeten beschermen. Het gedrag van Amazon noemt hij ‘immoreel, onethisch, onderdrukkend, gewetenloos en schadelijk voor de consument’. 

In de zaak eist hij dat Amazon stopt met zijn vermeende misleidende gedrag, en daarnaast een nog nader te bepalen schadevergoeding. Amazon wil geen commentaar geven op de zaak.

Ook lagere beeldkwaliteit

Nederlandse abonnees op Amazon Prime Video krijgen voorlopig nog geen reclames te zien, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Deze week bleek dat Amazon ook nog eens de beeld- en geluidskwaliteit lager maakt voor wie het standaardabonnement heeft.

Concurrenten Netflix en Disney+ voerden eerder ook abonnementen met reclames in, maar dat waren nieuwe abonnementen, terwijl Amazon de advertenties aan bestaande abonnees voorschotelt. 

Lees meer nieuws over streamingdiensten en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.