© SpaceX

Lancering van maanlander geslaagd: vlucht naar mysterieus maan-ijs gestart

Lancering van maanlander geslaagd: vlucht naar mysterieus maan-ijs gestart

15 februari - 13:59

SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, heeft op een raket de Nova-C-maanlander de ruimte in gestuurd. Nu begint een reis naar de zuidpool van de maan.

De maanlander, ook wel 'Odysseus' genoemd, is gebouwd door luchtvaardbedrijf Intuitive Machines. Hij wordt op afstand bestuurd terwijl hij op het maanoppervlak rondrijdt en onderzoeken uitvoert.

De zuidpool is voor de onderzoekers interessant omdat daar waterijs gevonden kan worden. Vermoedelijk is dat daar gekomen via meteorieten die op het maanoppervlak zijn neergestort.

Amerikanen terug naar de maan

De raketlancering is groot nieuws voor de Verenigde Staten, die hiermee wederom een poging doen om op de maan te landen. Het is inmiddels alweer vijftig jaar geleden dat Amerikanen op de maan kwamen. Afgelopen maand werd al een poging gedaan een Amerikaans project op de maan te landen, maar dit werd toen door technische problemen verijdeld.

De maanlander is na lancering succesvol op weg naar de maan, maar daarmee is het project nog niet klaar: hij moet ook nog goed weten te landen op het oppervlak. Of dat lukt, weten we waarschijnlijk pas over twee weken als hij bij de zuidpool arriveert. Daar is bijna geen licht, wat een landing extreem lastig maakt.

Lees meer over ruimtevaart en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.